Kmetijstvopredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Slovenija

Minister dr. Jože Podgoršek se bo udeležil zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bo v ponedeljek, 19. julija, udeležil zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. Ministri EU bodo obravnavali kmetijske točke.

Na Svetu bo najprej predstavljen polletni program dela slovenskega predsedstva z naslovom »Skupaj. Odporna. Evropa.«. Prednostne naloge na področju kmetijstva, gozdarstva, varne hrane ter ribištva se umeščajo v prvi sklop horizontalnih prednostnih nalog (Odpornost in okrevanje Evropske unije. Strateško avtonomna Unija).

Predvideno je sprejetje sklepov glede Akcijskega načrta za ekološko kmetijstvo (ANEK), objavljenega marca letos. Cilj načrta je spodbuditi pridelavo in potrošnjo ekoloških proizvodov do te stopnje, da se bo do leta 2030 ekološko kmetovanje izvajalo na 25 % kmetijskih zemljišč, predvideva pa tudi znatno zvišanje ravni ekološke akvakulture.

Svet bo obravnaval točke s področja dobrobiti živali. Komisija bo podala informacijo o postopkih glede evropske državljanske pobude »Končajmo dobo kletk«, ki poziva k vzpostavitvi sistema reje brez kletk v korist krepitve dobrobiti živali. Avstrija bo pozvala k izboljšanju dobrobiti živali pri reji puranov v skladu s Strategijo »od vil do vilic«. Francoska in nemška delegacija pa bosta poročali o prepovedi sistematične usmrtitve moških piščancev v sektorju kokoši nesnic.

Ministri bodo razpravljali tudi o aktualnih vidikih v zvezi z mednarodno trgovino s kmetijskimi proizvodi.

Svet se bo seznanil z novo strategijo za gozdove.

Prek videokonference bo organizirana razprava s sekretarjem Združenih držav Amerike za kmetijstvo Jamesom Vilsackom na temo prilagajanja na podnebne spremembe.

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/minister-dr-joze-podgorsek-se-bo-udelezil-zasedanja-sveta-eu-za-kmetijstvo-in-ribistvo-v-bruslju/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Minister+dr.+Jo%u017ee+Podgor%u0161ek+se+bo+udele%u017eil+zasedanja+Sveta+EU+za+kmetijstvo+in+ribi%u0161tvo+v+Bruslju

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kmetijstvo