Kmečki protesti (foto: VTC)
KmetijstvoSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Protest kmetov v prestolnici napovedan za 19. marec, na Jožefovo. Ali bo po tem razlog za »žvrgolenje« kmetov?

Kmetje bodo zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado glede njihovih zahtev 19. marca v Ljubljani protestirali, so danes napovedale kmetijske organizacije. Protest so pripravljene odpovedati ali zamrzniti, če bodo z vlado do petka dosegli konkreten napredek. “Od vlade je odvisno, ali protest bo,” je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič.

Protest bo potekal z traktorji in panoji po Ljubljani. Pričakujejo okoli 2000 traktorjev in traktoristov.  Pričakujemo kulturen protest in brez izgledov.

Kot je znano je bilo v februarju  po Sloveniji  kar  nekaj  protestnih shodov, na katerih so kmetje opozarjali na stanje v kmetijstvu, pri čemer so izpostavili niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD plačil in zmanjšanje birokracije.

Protest v Celju v februarju (Foto: VTC)

Ob koncu februarja so imeli pogajanja  med pogajalci iz kmetijskega  in finančnega ministrstva  na eni strni in  veča stanovskih organizacij kmetov, ki pa niso dali nobenih rezultatov in zavez razen da bodo ustanovili medresorsko pogajalsko telo ali z drugimi besedami, da ne bo nič konkretnega.

Ali je ubrana pravilna pot ali  je čas in napovedan obseg  protesta narejen tako da  bo učinkoval, ni kaj jasne slike. Posebej če v vabljenju na protest se že v naprej  kliče  k samoomejevanju, v smislu, protestirajte, pa ne preveč!

Še posebej  zato  ker je dva dni kasneje napovedan še eden še bolj obsežnejši protest, ki zajema  tudi kmete in vse ki so proti izčrpavanju vseh ki so delovani in prizadevni  v državi in so zoper korupcijo. Drobljenje in slabitev pogajalskega potenciala  pelje vstran od morebitnega uspeha in dosežka.

Čas bo pokazal kdo  pljuje v svojo  pogajalsko skledo in v slabitev pogajalskih izhodišč!

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kmetijstvo