foto: unian. ua/kabinet turškega predsednika
BalkanEvropaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Mini turneja ukrajinskega predsednika-Zelenski z Erdoganom: “Podpora ukrajinski celovitosti države in pospešenemu vključevanju v Nato. Burno v Sofiji!”

Volodimir Zelenski je na  včerajšnjem srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razpravljal o različnih skupnih projektih med Ukrajino in Turčijo.  Ukrajinski predsednik  je opozoril, da jih je mogoče izvajati skupaj, da bi okrepili naše države in zagotovili večjo varnost, več delovnih mest in večjo rast.

 

“Gre za sodelovanje v vojaško-industrijskem kompleksu, pri razvoju tehnologij, proizvodnji brezpilotnih letal in drugih strateških sektorjih. Sklenjeni so bili tudi ustrezni sporazumi. Turčijo sem povabil, naj se pridruži obsežnemu delu v okviru obnove Ukrajine, obnove in preobrazbe. Verjamem, da lahko skupaj naredimo še več pri reševanju življenj in varovanju stabilnosti« še dodaja.

Tudi o podaljšanju »žitnega«  sporazuma je bilo, oziroma  o njegovem podaljšanju za dve leti. Ta dogovor ima posledice tudi na svetovno borzo žit s katero se določa cena oziroma morebitno poslabšanje stanj v posameznih državah sveta, ki so navezane na  uvoz ukrajinskega  žita.

Glede na stanje  v črnomorski regiji ter  Evropi kot celoti je Zelenski dejal da: “Imamo isto vizijo, da nihče nima pravice našim državam in narodom vsiljevati ničesar v črnomorski regiji, kar ni v skladu z interesi naših držav in narodov. Črno morje mora biti prostor varnosti in sodelovanja, ne vojna in morebitne krize ali tako imenovani “zamrznjeni konflikti”, ki se lahko vsak trenutek znova vnamejo in prizadenejo življenja in ljudi,” je poudaril ukrajinski voditelj.

Zelenski se ni pozabil zahvaliti Turčiji za njeno neomajno podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine.

»Seveda smo se danes dotaknili ključnih vprašanj našega sodelovanja v Natu, zlasti priprav na vrh zavezništva v Vilni. V pogovoru sem izpostavil vprašanje povabila Ukrajine v Nato in vesel sem bil, da je predsednik Erdogan je dejal, da si Ukrajina zasluži postati članica Nata,” je dodal.

Burno v Sofiji!

Hladen in brezčuten sprejem v Sofiji (foto: Twitter)

Takšnega optimizma pa ni zasledil na obisku pri bolgarskem predsedniku Rumenom Radevim. Celo zelo mlačnem. Gospodarsko dobro sodelovanje dobi spotiko v politiki zaradi dela politike,  ki noče prerezati »popkovino« z Rusijo. Radev dejansko  sodi v ta proruski  paket.  Ni kazalo da bi ga posebej podprl  v zvezi z vojaško pomočjo.

Bilo je nekaj  incidentnih situacij v sami Sofiji, ko je nek duhovnik ruske pravoslavne cerkve želel ustaviti uradno kolono vozil z namero da anatemizira ukrajinsko vodstvo. Še več tega je bilo ko je bil sprovociran od neke skrajno levičarske novinarke iz Bolgarije, ki ga je vprašala kdaj bo posnel film »Zelenski je zmagal«, češ da je predvsem igralec. Ta ji je odgovoril, da je v Ukrajini vojna in  da tam ugašajo življenja v resnici in v realnem času.

Žalostna podoba BG  novinarstva,  meni pisec twitta…

Ne morem se izogniti vtisa, da dejansko večji del pravoslavnih držav imajo težave s sprejemom vloge Rusije kot agresorja in uničevalca drugih nekoč »bratskih« držav in narodov. Čeprav je tudi takrat »tlaka« prihajala iz strani velikega slovanskega »brata«.

Dan pred tem na Slovaškem in Češkem  je opravil zagotovo koristne in obetavne politične pogovore in seveda podpore pri obeh predsednikih.

Vane T. Costa

vir. unian.ua@vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan