D.B. Loredan, dosedanji zdravstveni minister je odstopljen
PolitikaSlovenijaZdravje

Danijel Bešič Loredan je že bil lep čas med odhodom in odstopom. Danes je jasno da je odstopljen.

Danijel Bešič Loredan, ki je danes podpisal odstopno izjavo z ministrskega položaja, je bil 15. slovenski minister za zdravje od leta 1990. Gre za zahteven resor, kjer so bili tudi v preteklosti odstopi pogosti. Tomaž Gantar in Andrej Bručan sta bila imenovana dvakrat, funkcijo ministra za zdravje pa so trikrat začasno opravljali tudi premierji. V tej tako  tako zelo z lagodno in prepričljivo večino,  kot kaže drugi.  Na zalogi za morebitne odstope ali neprostovoljne odhode pa  jih je še nekaj.

Kaj pa je izjavil o svojem odstopu?

Da je kot minister želel izboljšati zdravstveni sistem in ga približati ljudem. “Če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije, meni sedaj že ex minister  za zdravje.  Pa tako samozavestno mi e deloval ob srečanjih in obiskih po slovenskih bolnišnicah. Posebej ob imenovanju Erika Breclja za vodjo strateškega sveta za zdravstvo. Taisti Brecelj pa danes ob sporočilu o njegovem odstopu  strani novinarke pa: »Res, če je to tako se mu zahvaljujem za odstop.«

Kaj so rekli modreci?

Predsednik vlade Robert Golob pa, »da sta se z ministrom za zdravje razšla pri vprašanju, na kakšen način krepiti javno zdravstvo. Očitek na račun Bešiča Loredana je namreč že nekaj časa bil, da daje prednost zasebnikom pred javnim zdravstvom. Tako spodoben in uvideven premier,  da mu je ponudil že pripravljeno odstopno izjavo.  Seveda pa sam Danijel bešič Loredan  obvlada klanjanje pred »bossi« ter  s tem že drugič dokazal, po blamastičnem in ponižujočem  opravičevanju balkanskemu mafijcu Jankoviću, da je brez hrbtenice. Bi rekli skorajda naravna upognjena drža, vedoč da to mora početi  tako pogosto.  Robert Golob je sočasno ponižal podpredsednika vlade in lastno stranko. Kdo še lahko pride naslednji zraven  v stranko in za ministra? Ali bo totalni blefer ali še večji upognjenec ali nepriseben pri sprejemanju  ponudbe za zdravstvenega ministra.

Obraz je odšel odločevalec ostal.( Foto: Twitter)

 

Kaj sledi še?

Razpolovni čas do naslednjega odstopa se bo krajšal. Med septembrom in novim letom še trije. Hvala bogu da imamo SDS.  Vložijo ali napovedo interpelacijo, čez dva dni bodoči interpeliranec  pa rep med noge in ga ni več. Kljub tako vneti podpori s strani koalicijskih strank, posebej njegove matične stranke. Javnost je narobe razumela.  Podpora je veljala za njegov ekspresni odhod  in  vladne počitnice brez njega. Kako javnost narobe in »površno« dojema njihove komunikacijske prijeme. Iz vsega odstopnega »šmorna« je najbolj moteče to, da je odstopil obraz in ne odločevalec ali kreator najbolj neokusne in neučinkovite »reforme« v zdravstvu. Marionete so verjetno  v stanju pripravnosti. Najbolj bode  v oči, da se glavna marioneta  ne zaveda svojega marionetnega položaja. Robert Golob, kot Predsednik Vlade pa letos dopustuje zadnjič. Eni bi rekli pobožna želja, ne ni,  je kar  kruta realnost. Drvenje voza navzdol se ne ustavlja ampak se pospešuje.

Danijel Bešič Loredan kam zdaj? K Bitencu, v Novo Gorico, Valdoltro? Pa ne se zaklepat od znotraj!

Vane . Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika