Nekategorizirano

Mesto ob Savinji v prvi ligi evropskih mest

Na  slovesnosti ki je bila 29 oktobra v Parizu,  je župan Mestne občine Celje prevzel nagrado European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019 za Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu. To je najprestižnejša nagrada, ki jo lahko mesto dobi za področje konservatorstva.

 

Paviljon za prezentacijo arheologije na Glavnem trgu je odprl svoja vrata septembra 2016. Širši javnosti predstavlja arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra, med drugi ostanke dveh bogato okrašenih rimskih vil. Pomen odkritih arheoloških ostalin je izjemen v širšem slovenskem in v evropskem prostoru, saj so nova odkritja močno spremenila sliko antične Celeie ter povsem na novo zarisala zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja.

Prejeta nagrada mesto Celje umešča na evropski zemljevid najdragocenejših zgodovinskih odkritij. Gre za najvišje priznanje za projekte na področju konservatorstva (in kulturne dediščine) v Evropi. Je še en dokaz, da je zgodovina v Celju pisala velike zgodbe in da imamo v Celju ljudi, ki znajo ostanke veličastne preteklosti ohraniti in prikazati na najboljši možen način. Pavilijon je zasnoval arhitekt Nande Korpnik, pomembno vlogo pa so pri prezentaciji imeli strokovnjaki iz Pokrajinskega muzeja Celje in celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije.
Celjski projekt je med 25-imi nagrajenci iz 16-ih držav.

Ob prejeti nagradi v Parizu, ki jo  prevzel župan Mesne občine Celje ni skrival zadovoljstva  ter je med drugim dejal: »Ponosen sem, da je Celje prejemnik tega prestižnega priznanja in globoko prepričan, da si ga tudi zasluži. Celje je mesto, ki že od nekdaj zelo ceni svojo kulturno-zgodovinsko dediščino. Imamo kaj pokazati – tako iz obdobja rimske Celeia, ki so ji rekli tudi Troia Secunda, kot iz srednjeveškega obdobja, ko so območju vladali znameniti grofje in knezi Celjski.
Ponosen sem, da smo pri prezentaciji ostankov dveh razkošno okrašenih rimskih vil našli najboljši način in najboljšo pot. Paviljon za prezentacijo arheologije, v katerem domuje tudi turistično-informacijski center, je mojstrovina.

Kar je res je res, objekt  ki je prvovrsten na tem področju, si nagrado več kot zasluži, ne grepa pozabiti in glavnega idejnega snovalca in budnega nadzornika pri nastajanju te neprekosljive  mojstrovine , arhitekta Nandeta Korpnika.

13. novembra 2019 na Glavnem trgu v Celju , bo odkrito obeležje, ki simbolizira prejeto nagrado.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč