Nekategorizirano

Mestna občina Celje je na pustni torek sprejela rekordni proračun

Danes na  pustni torek, brez mask in v odkriti razpravi, sicer ne tako vroči kot bi včasih rekli, se je odvila 4. seja Mestnega sveta MO Celje

Svetniki so  potrdili prejemnike nagrad oziroma občinskih priznanj, ki jih podeli MO Celje ob praznovanju občinskega praznika. Letos bodo v roke prejemnikov nagrad poleg dveh zlatih grbov, romali še po trije srebrni in  bronasti ter dva  kristalna grba.  Podeljena bosta tudi dva naziva častnega meščana. Msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo naziv častnega meščana prejel za duhovniško poslanstvo, prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno, humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo, Ivan Grobelnik – Ivo pa za aktivnosti in pogum v narodno osvobodilnem gibanju ter za osvoboditev političnih zapornikov iz Starega piskra. Najvišja priznanja bo 11. aprila na slovesnosti ob občinskem prazniku v Narodnem domu podelil župan Bojan Šrot.

Najpomembnejša letošnja investicija celjske občine v športne objekte – gradnja več funkcionalnega športnega centra Skalna klet,  ki lepo napreduje, vrednost investicije  pa je 799.000 EUR. Infrastrukturni športni objekti so vsem nam v ponos. Skalna klet samo dopolnjuje to sliko in dobro ime Celja v širši športni in siceršnji javnosti.

Celjski mestni svet je na seji sprejel proračun za  letošnje leto, v tem okviru tudi pa je potrdil tudi letni program prodaje finančnega premoženja občine, kar pomeni tudi prodajo skoraj 1/4deleža (24,9 odstotka) v družbi Celjski sejem.

Obravnava proračuna v drugem branju je tokrat minila brez obsežnejše in polemične razprave, bržčas tudi zato, ker so v občinskih strokovnih službah v zadostni meri lahko prisluhnili predlogom in pripombam iz prvega branja ter dodatno primaknili za določene transferje, ki niso bili predvideni ali bi po prvotnem predlogu bili finančno pretanki.

Zagotovljena so bila  dodatna sredstva na področju kmetijstva, športa, mladinskih dejavnosti,   je povedala Natalija Črepinšek vodja sektorja za finance na Mestni občini Celje.

Pravi konkretni dodatni impulz  za letošnji proračun bo prodaja četrtinskega lastniškega deleža celjske občine v družbi Celjski sejem, v predvideni vrednosti nekaj več kot milijon evrov, kar so svetniki prav tako potrdili, z nekaterimi vprašanji, opozorili, tudi pomisleki pa tudi predlogi kam je potrebno umestiti  pridobljeni denar od prodaje deleža.

Višina letošnjega proračuna se izkazuje  v 76 milijonih,   ta proračun je rekorden v zadnjih  nekaj letih.  Zelo velik delež je namenjen investicijam, obetajo se evropska sredstva, odprti so številni razpisi, nadaljevala se bodo investiranja ki so bila začeta v prejšnjih letih. Hvala  bogu, na smele finančne načrte s dobro primejo tudi evropska sredstva iz več različnih naslovov.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč