Nekategorizirano

Lahko Požarjeva “bomba” odnese Arsenoviča z županskega trona v Mariboru?

Ves čas jesenskega predvolilnega boja na lokalni ravni, ko se je na “krilih” propadle Cerarjeve stranke SMC do županskega položaja v drugem krogu prebil maribotrski podjetnik Saša Arsenovič, so ga v javnosti spremljale številne “zgodbe” o njegovi zadolženosti, o politični korupciji, ko si je s pomočjo zastonj golaža in kavice zadostno število podpisov podpore. Nič ni pomagalo, mariborsko volilno telo se je pač odločilo zanj, ker da je “nov obraz,” ki veliko obeta. 

Že prve poteze Saše Arsenoviča, ko se je v županskem kabinetu obkrožil z obrazi tipa Matjaž Štandeker, s katerim ga povezuje sum podkupovanja bančnikov mariborske Deželne banke pri preprodaji nepremičnine, kar preiskujeta tako policija kot NPU, so razgalile njegove županske ambicije: javno funkcijo bo uporabil za svojo korist. 

In današnja Požarjeva “bomba” to še bolj potrjuje. Pozareport.si je razkril, da se je Saša Arsenovič med lansko volilno kampanjo očitno tudi javno krepko lagal, da v tujini nima bančnega računa. Seveda so ga na laž postavili dokumenti, s katerimi je postregel Bojan Požar, in sicer sta 8. decembra 2010  Aleksander Sašo Arsenovič in njegov brat Marko Arsenovič pri znanemu mariborskemu notarju Gorazdu Šifrerju podpisala dokumente za prodajo njunega podjetja S.Oliver SLO d.o.o. nemškemu podjetju Texlog GmbH, ki ga je zastopal direktor Thomas Helmut Steinhart, med podpisniki dokumentov so bili, poleg notarja Šifrerja, še sodna tolmačka za nemški jezik Alenka Satler, in dve priči, Arsenovičev odvetnik, prijatelj in politični podpornik Andrej Kac ter Gregor Živko:

Dokumenti dokazujejo, da sta brata Arsenovič svoje podjetje, registrirano v Sloveniji, na naslovu Stritarjeva 7 v Ljubljani, prodala Nemcem za 8 milijonov evrov, čeprav sta bila njuna posamična, torej 50-odstotna poslovna deleža, uradno ocenjena na po 417.292,50 evrov. 

– Po mnenju davčnih svetovalcev, tako pozaareport.si,  se je Saša Arsenovič z nakazilom kupnine na svoj zasebni švicarski račun izognil plačilu davkov v Sloveniji, če transakcije ni prijavil davčni upravi – Fursu, pa gre tudi za sum davčne utaje, in to za več 100 tisoč evrov, morda celo za več kot milijon evrov, ter za kaznivo dejanje.

– Nemci so večji del kupnine za Saša Arsenoviča, danes mariborskega župana, to je 3 in pol milijone evrov, čez 8 dni nakazali na njegov švicarski račun v Zürichu, v banki Schroder & Co Bank AG, IBAN CH4808634003092700010, preostalih 500 tisoč evrov pa nekaj tednov kasneje, po prevzemu vseh dokumentov, povezanih s prodajo podjetja, na isti Arsenovičev švicarski račun.

 Možno je seveda tudi, da je Saša Arsenovič ta račun medtem že zaprl, kar pa je malo verjetno.

– Prav tako še ni znano, ali je Arsenovič, potem ko je bil izvoljen za mariborskega župana, svoje švicarsko premoženje prijavil na Komisijo za preprečevanje korupcije, kot to zahteva veljavna protikorupcijska zakonodaja, oziroma zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pozareport.si zaenkrat še zaman čaka reakcijo FURS in KPK, na katere je že pred dnevi poslal uradno vprašanje. Na koncu si postavimo vprašanje tudi mi; lahko “bomba,” ki jo je razkril pozareport.si, odnese Sašo Arsenoviča z županskega trona v Maiboru. Zaradi podobnih grehov je bil v odstop prisiljen nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič. 

Mogoče vam bo všeč