Srednješolci iz turškega Gaziantepa na počitnicah v Celju
BalkanEvropaSlovenijazanimivo

Mednarodno sodelovanje: “Srednješolci iz turškega Gaziantepa na obisku v knežje mesto. In na snegu”.

Včeraj je v Celje na zimovanje prispela skupina trinajstih dijakov iz turškega mesta Gaziantep z učiteljema in predstavnikom tamkajšnje občine. Zadnji dve leti jih zaradi pandemije nismo mogli gostiti, zato je veselje na obeh straneh veliko.

 

V letu 2014  je bila podpisana Listina o prijateljstvu in sodelovanju v kateri  bil eden najpomembnejših ciljev, da  se prijateljstvo med Celjem in Gaziantepom gradi na mladih in se tako ustvarijo  dobre temelje za prihodnje sodelovanje.

Bojan Šrot , župan Celja in Sahin Çetin, predstavnik mestne uprave Gaziantepa za mednarodno sodelovanje

Danes je goste iz Turčije v Narodnem domu sprejel župan Bojan Šrot. Med drugim je poudaril, da so prav takšni pozitivni dogodki še posebej pomembni v časih, ko smo komaj nekoliko zadihali po strogih ukrepih zaradi epidemije, pa nas že pretresa vojna med Rusijo in Ukrajino. Poudaril je, da je pomembno, da se poznamo, da se sprejemamo, da smo tolerantni in odprti ter da je skupna želja vseh nas mir. Turške dijake  spremlja tudi Sahin Çetin, predstavnik  uprave za mednarodno sodelovanje tega turškega velemesta na jugovzhodu države, nedaleč od sirske meje.

Župan je med drugim  povedal še, da ima tudi sam izjemno lepe spomine na Gaziantep, gostoljubnost, znamenitosti, kulinariko in prijaznost tamkajšnjih ljudi. Dijakom je predstavil Celje in jim zaželel, da bi domov odnesli najlepše spomine.

Gostje iz Turčije bodo v teh dneh obiskali Tehnopark Celje in Celjski mladinski center, se peš odpravili po mestu in na Anski vrh, spoznavali gozd v družbi lovca, drsali, kegljali in smučali. Odšli bodo na izlet v jamo Pekel, na kmetijo Flis in v Ljubljano, kjer bodo obiskali tudi turško veleposlaništvo.

Spomniti je treba, da celjski Glavni trg krasi replika rimskega mozaika, ki ga je Celju podarilo mesto Gaziantep ob obisku v letu 2015. Celjani oglejte si ta mozaik. V Gaziantepu imajo namreč velike strokovnjake s področja restavriranja in izdelovanja mozaikov, tam je tudi največji muzej mozaikov na svetu Zeugma.

Vir in foto:moc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan