Vseslovenski shod v podporo Ukrajini
EvropaPolitikaSlovenijaŽivljenje

Podpora boju proti tiraniji in ruskemu neokolinializmu in obrambo doseženih demokracij drugod po Evropi. Ukrajina želi spadati kamor sodi, v demokratično Evropo in svet

Včeraj popoldne  je potekal vseslovenski  shod v podporo Ukrajini, ki ga je na Kongresnem trgu v Ljubljani organiziralo Kulturno društvo Ljubljana – Kijev.

Predsednik vlade Janez Janša je bil včeraj popoldne na Kongresnem trgu osrednji govornik na vseslovenskem shodu v podporo Ukrajini. Poleg predsednika vlade so na shodu spregovorili še veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Mihajlo F. Brodovič, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik.

Predstavnik kulturnega društva Ljubljana –Kijev Jevgenij Gorešnik je v svojem  čustvenem govoru dejal,  da si želi Ukrajina postati del civiliziranega sveta in članica Evropske unije.  Pravzaprav da ostane tam  kamor sodi. In ne v tistega ki ga želi vsiliti Putin, ki je diktatorski in barbarski. “Verjamem v našo zmago, verjamem v našo skupno evropsko prihodnost. Slava Ukrajini,” je  zaključil Gorešnik  ter se  Sloveniji in svetu zahvalil za podporo, pa tudi premierju Janši, ker se je zavzel za pridružitev Ukrajine EU.

 

Alojz Kovšca je dejal da je današnja Evropa je enotna, da brani svobodo. Ne bomo dopustili, da začnejo padati domine svobode in demokracije. In vsi ki ste tukaj ste zato ker vam je mar za  svobodo in demokracijo Ukrajinskega naroda.

Mihajlo F. Brodovič, ukrajinski veleposlanik v Sloveniji de dejal, da so to najhujši dnevi za Kijev in Ukrajinski narod po letu 1941. Ta hip se izvaja genocid proti Ukrajini, pravzaprav genocid proti človeštvu.

 

Glede na to, da je v kontaktih  z vsemi najvišjimi predstavniki Ukrajine iz ure v uro pove med drugim tudi to da: Polna je tako avtocesta na poti iz Kijeva proti poljski meji, kot tudi del avtoceste, ki vodi od poljske meje proti Kijevu. “Na desettisoče mož in fantov, ki delajo po Evropi, se vrača domov, ubranit Ukrajino. Zadnji podatek je 80.000.  V vojni lahko premagaš nekoga, ki se umika in beži, ne moreš pa premagati države, v kateri  jo ljudje iz varnih evropskih mest množično hodijo branit. Zato je Putin to vojno izgubil. Vendar pa je potrebno narediti vse, da bo vojna čim krajša, da pride do pogajanj, da pride do miru in umika ruske vojske iz Ukrajine in, da se vzpostavi mir, v katerem bo mogoče urine kazalce spet vrteti naprej in ne nazaj.”

Janez Janša, predsednik vlade Republike Slovenije. Nagovor v podporo Ukrajini in krajinskemu narodu

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju svojega govora predstavil razloge, zaradi katerih je diktator Putin šel v agresijo nad Ukrajino. “Pravi razlogi, da je šel Putin na Ukrajino niso samo to, da se Putin boji evropske Ukrajine, kjer  je svoboda in demokracija, ki bo vplivala tudi na notranje razmere v Rusiji, ampak so razlogi podobni razlogom drugih diktatorjev, ki so začeli vojne v zgodovini. To je nevarno in tega se je treba zavedati. Zaradi tega moramo vedeti, kako pomembno je, da se Ukrajino ubrani in, da se vojna ne razširi.”
Putin je napadel Ukrajino tudi zato, ker ima največje zaloge uranove rude v Evropi, Ukrajina ima največje površine plodne zemlje v Evropi, ima druge največje zaloge titanove rude v Evropi. Ukrajina ima tretje največje zaloge plina iz skrilavcev v Evropi. Ukrajina je tretja po proizvodnji jedrske energije v Evropi. Ampak Ukrajina je pomembna tudi za celotno svetovno civilizacijo. Ukrajina ima druge največje zaloge železove rude na svetu in je tretji največji svetovni izvoznik. Ukrajina ima druge največje zaloge manganove rude na svetu, sedme največje zaloge premoga na svetu.  Ukrajina je na četrtem mestu na svetu po rudnih bogastvih, Ukrajina je na tretjem mestu v svetu po površini črne plodne zemlje, skupaj ima 25 odstotkov te najbolj plodne zemlje na svetu.  Ukrajina je trenutno tretji največji izvoznik žit na svetu in ima potenciale, da pridela hrane za 600 milijonov ljudi. Ukrajina je četrti največji izvoznik turbin za nuklearne elektrarne na svetu. Torej, diktatorji so skozi stoletja, tisočletja napadali sosednje države, zato da so pokradli njihova bogastva, zato, da so se krepili. Ko so zavzeli sosednjo državo, so šli naprej. Tisti, ki misli, da je treba Putinu popustiti, da bo pač zavzel Ukrajino in ga bodo po tem sankcije ustavile, se ni nič naučil iz zgodovine. Če Putin zavzame Ukrajino, je po tem na vrsti Gruzija, Moldavija, Baltske države, mogoče še kakšen poseg na Balkanu. Povsod tam, kjer se Evropa ni razširila, kjer ni vzpostavljen varnostni dežnik Nata.”

Božo Kavšek

 

 

 

 

 

 

 

Zato vsi, ki ste tam ali tukaj ter drugje po Evropi in svetu, podprimo ta boj Ukrajincev, ki se borijo dejansko za vse nas. Za vse ki smo do včeraj ali predvčerajšnjem , ki smo bili pod nevidnim  pritiskom epidemije covida, sedaj pa pod kovinsko grozljivko v najstrašnejši  obliki rožljanja, grmenja in uničevanja civilizacijskih dosežkov. Ukrajinci bijejo tudi  naš bolj zoper tiranijo, modernega kolonializma, diktature in vse  ki je naravnano zoper človeka in civilizacijo. Zato vsak ki se upre početju Putina in Rusije pripomore k zanesljivi in počasni zmagi nad tem zlom, ki trenutno visi  nad ukrajinskimi glavami, posredno pa grozi vsem nam  v najrazličnejših oblikah.

To kar je bilo včeraj v Ljubljani se bo in se mora nadaljevati vsepovsod. Do prenehanja nerazumnih in iracionalnih početjih Putina in njegovih zaslepljenih sledilcev. Z vsakim protestom več je zanj možnosti manj. Do odhoda in zmage človeštva in človeškega v ljudeh. 

Vane T. Costa

Foto: DePeritorio

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa