Nekategorizirano

Medijska neuravnovešenost v Sloveniji izrazitejša kot na Madžarskem

Vodja slovenske delegacije v EPP skupini dr. Milan Zver je v sodelovanju s kolegi iz madžarske EPP delegacije na parlamentarnem odboru za izobraževanje in kulturo uradno podal številne predloge sprememb besedila o situaciji na Madžarskem.

Evropski poslanec je na nedavnem zasedanju odbora CULT poudaril, da se z mnenjem poslanke S&D, Petre Kammeravert, ne strinja, saj je do madžarske vlade pretirano kritično. Madžarska se po njegovem mnenju ves čas konstruktivno odziva na pripombe Evropske komisije in popravi zakonodajo, kjer je to potrebno in utemeljeno.

Kljub temu, da odbor CULT v Evropskem parlamentu običajno deluje s širokim konsenzom skupin iz obeh strani političnega prostora, je dr. Zver je napovedal, da bo 16. maja v celoti glasoval proti omenjenemu tekstu, razen, seveda, v primeru, da bo potrjena velika večina njegovih sprememb.

Amandmaji dr. Zvera predlagajo izbris delov besedila, ki govorijo o omejevanju medijske svobode s strani madžarske vlade. Ob tem je poslanec poudaril, da je “medijska neuravnoteženost v Sloveniji veliko večja kot na Madžarskem, pa odbor CULT še nikoli ni pripravil mnenja o tej temi.”

Dopolnil je del besedila, ki se nanaša na vključenost romskih otrok, v skladu z dejstvom, da je Madžarska sprejela več ukrepov za zmanjšanje in preprečevanje segregacije romskih otrok ter spodbujanje dostopa do kakovostnega izobraževanja za romske otroke.

Prav tako je dopolnil del teksta, ki opozarja, da naj bi Orbanova vlada želela “škoditi Soroševi univerzi CEU”, saj imajo Švedska, Češka, Poljska, Nizozemska, Grčija in več zveznih držav Nemčije glede tujih visokošolskih inštitucij veliko strožja pravila kot Madžarska. Poleg tega je vlada v skladu z zahtevami Resolucije Evropskega parlamenta iz maja 2017, sprejela potrebne spremembe, zlasti kar zadeva dialog z ustreznimi organi v ZDA in odložitev rokov iz novega Zakona o visokošolskem izobraževanju.
 

Dr. Zver je ob tem poudaril, da si bo prizadeval, da bi čim več članov odbora CULT podprlo njegovo stališče. To je edini način, da se prekine s prakso evropskih institucij, ki so do desnosredinskih vlad, kot je na primer Orbanova, izjemno kritične, levim vladam pa se ob veliko večjih prekrških ne zgodi prav nič.

Mogoče vam bo všeč