Nekategorizirano

Med poostrenimi aktivnostmi ugotovljenih 200 kršitev kolesarjev

Med 14.  in 27. majem so na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostrene aktivnosti za izboljšanje varnosti kolesarjev v cestnem prometu. Ob izvajanju navedenih aktivnosti so policisti pri nadzoru cestnega prometa posebno pozornost namenili ugotavljanju kršitev, povezanih s problematiko kolesarjev v cestnem prometu, tako kršitev voznikov motornih vozil, ki ogrožajo kolesarje, kot tudi kršitev kolesarjev.

V povezavi z varnostjo kolesarjev v cestnem prometu so pri izvajanju poostrenih aktivnosti ugotovili 228 kršitev cestno-prometnih predpisov, in sicer 28 kršitev voznikov motornih vozil, ki so ogrožali kolesarje in 200 kršitev kolesarjev. 199 kršiteljem je bila izrečena globa, 28 jih je bilo opozorjenih, zoper 1 kršitelja pa je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. 8 kolesarjev je vozilo pod vplivom alkohola (v 4 primerih je koncentracija znašala nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija prometnih udeležencev. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

V letu 2017 se je na območju PU Maribor zgodilo 184 (255) ali 28 % manj prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih sta 2 (2) kolesarja umrla, 21 (23) je bilo hudo in 133 (199) oziroma 33 % manj lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami je bila neprilagojena hitrost, sledita pa nepravilna stran/smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Tudi v letu 2018 (v obdobju od 1. 1. do 30. 4. 2018) so na območju PU Maribor že obravnavali prometne nesreče z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami in sicer skupaj 31 (v letu 2017 v primerjalnem obdobju 37) prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je 1 (1) kolesar umrl, 26 (28) pa je bilo lahko telesno poškodovanih. V prvih štirih mesecih 2018 hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ni bilo, medtem ko so bili v primerjalnem obdobju 2017 hudo telesno poškodovani 3. Kot vzrok teh prometnih nesreč je izstopala nepravilna stran/smer vožnje.

Poleg omenjenih vzrokov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je bil pomemben dejavnik prometnih nesreč tudi vožnja pod vplivom alkohola. V letu 2017 se je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji zmanjšal, in je znašal 13,7 % (20,1 %), v obdobju od 1. 1. do 30. 4. 2018 pa je znašal 13,3 % (21,1 %). V največ primerih je bila pri kolesarjih, ki so vozili pod vplivom alkohola, ugotovljena koncentracija nad 1,11 g alkohola na kg krvi.

Kolesarji so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja.

V lanskem letu je bilo na območju PU Maribor ugotovljenih 1.251 kršitev kolesarjev, najpogosteje pa je šlo za kršitve, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, nepravilno stranjo/smerjo vožnje, vožnjo skozi rdečo luč in nepravilnosti na samem vozilu, oz. tovoru.

Mogoče vam bo všeč