FOTO Shutterstock
KomentarSlovenijaSvetV fokusuvojna območjaZunanja politika

Med Iranom in Izraelom ne bo kopenske vojne, podaljški Irana-Hamas in Hezbolah bodo deležni sprotnih porcij vzgojnega odgovora

Izraelski vojni kabinet je danes po  triurni razpravi o morebitnih odgovorih na nedavni iranski napad z droni in raketami prišel do scenarija morebitnih odgovorov,  ki je bila tudi želja odločevalcev, da izvedejo povračilne ukrepe, ki bi bili boleči za Iran, a hkrati ne bi privedli do širšega regionalnega konflikta, pravijo v svoji izjavi za Times of Israel.

 

S tem pa najnevarnejši scenarij za stopnjevanje konflikta,  da  Iran nadaljuje z zračnimi napadi, Izrael pa izvaja zračne napade na iransko ozemlje, » padel« v vodo.. Za zdaj bo odgovor Izraela na napad Irana omejen. Bolj verjetno je, da bo ta napad uporabil za resnejše napade na Hezbolah in Hamas. Brez pomoči svojih partnerjev se Izrael težko odzove na tako množično število napadov. Samo vojna, ki jo Netanjahu bije na več frontah, ga drži na oblasti. Pozornost ZDA bo usmerjena v dogajanje na Bližnjem vzhodu, vojna v Ukrajini pa bo dojeta bolj kot evropski problem.

Za zdaj bo odgovor Izraela na napad Irana  v omejenem obsegu, kar  je tudi eden glavnih ciljev t.i koalicije, ki jo je napovedal Izrael in ki vključuje ZDA, Veliko Britanijo, Francijo in Jordanijo. To zavezništvo je bilo ustanovljeno hitro, da bi lahko odvrnili napad iz Irana. Pravzaprav je glavna naloga teh držav doseči, da se Izrael vzdrži povračilnih ukrepov, ne glede na to, kolikor želi država veliko bolj aktivno pritegniti ZDA na svojo stran.

Brez pomoči svojih partnerjev se Izrael težko odzove na to ogromno število napadov. Ne glede na to, kako nizkokakovostna so brezpilotna letala, izstreljena na njegovo ozemlje, njihovo veliko število otežuje izraelsko zračno obrambo. Izrael bo še naprej napadal  ali odgovarjal na iranske »podaljške« ki operirajo v bližini Izraela ali v samem Izraelu– Hezbolah in Hamas.

Ne moremo govoriti o konvencionalni kopenski vojni med Iranom in Izraelom. Bolj verjetno je, da bo Izrael napade uporabil za resnejše udarce proti Hezbolahu in Hamasu, kar bo ponovno preizkusilo živce Irana, saj je Izrael v zadnjih 10 letih udaril in uničil ne le iranske privržence, ampak tudi iranske visoke častnike, generale na ozemlju Sirije, v Libanonu, v samem Izraelu. Očitno je, da bo to glavna naloga Izraela: za tem pa ZDA je  nevtralizacija in dokončanje krize v Gazi  in »kuliranju« Hezbolaha  v Južnem Libanonu.

Foto ua.depositphotos.com

Najnevarnejši scenarij za stopnjevanje konflikta je, če bo Iran nadaljeval z letalskimi napadi. Kakovost ni na ravni izraelske visoke obrambne ravni, a že samo njihovo število bi lahko povzročilo preboj v tem sistemu. Ravno zato je bila na hitro oblikovana koalicija, ki bi pomagala pri odvračanju napadov. Preboj bi lahko povzročil zadetje ogromnega število lokacij, civilnih žrtev in to bi potegnilo Izrael v maščevanje z zračnimi napadi na Iran. To bi bil najslabši možni scenarij.

Benjamin Netanjahu želi za vsako ceno podaljšati vojno stanje, v katerem je Izrael, saj je politično v zelo težkem položaju in ga nek način vojno stanje drži nad vodo.  In odgovornost pred izraelskim narodom  za njihovo varnost v dani situaciji.

Ob močni podpori zaveznikov Izraela bo tako tudi ostalo. Iran poleg vsega ni tisti, ki bo do te stopnje močan da bi spremenil svetovno sliko in ureditev, da tisto  kar je bilo do včeraj da  ne bi bilo tudi jutri. Takšnega kova igralca še nekaj časa ne bo.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Komentar