Nezadostna varnostna razdalja(Foto:PUC)
črna kronikaLokalnoprometSlovenijaV fokusuŽivljenje

Vikend obeležen z več hujših cestno prometnih prekrškov. Vzroki: pikniki, kapljica ali za povrh še oznaka stop policija, razlog več za spremembo navad. Ali pa kazenske točke!

Policisti  pravijo da pri svojem delu opažajo, da je alkohol še vedno močno preveč prisoten med vozniki v cestnem prometu. Skorajda ni dneva v letu, da ne bi obravnavali voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola in tudi stopnje alkoholiziranosti so zelo visoke.

 

Pretekli vikend je bil prav po tem »poseben«. Sami  občani so v soboto  popoldne  obvestili  policijo o vozniku tovornega vozila, ki je vijugal po avtocesti in močno nezanesljivo vozil. Policisti Postaje prometne policije Celje so kmalu po obvestilu, izven naselja Dramlje, ustavili voznika tovornega vozila, državljana Bosne in Hercegovine,  ki mu je preizkus z alkotestom pokazal, da je imel več kot tri promile alkohola v krvi.  Seveda sledilo pridržanje  Voznika so pridržali in  spisali obdolžilni predlog. Za prekršek je predvidena globa v višini 1.200 € in stranska sankcija 18 kazenskih točk. Za darilo še  prisilno  stanje mirovanja kot voznika tovornjaka za lep čas.

 

Ravenski policisti so pretekli  vikend obravnavali prometno nesrečo kolesarja, ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča trčil v robnik in padel. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel dobri dve promili alkohola v krvi. Kolesarju smo izdali plačilni nalog. V tem primeru ni pomagala »odprta« streha in morebitno hitreje hlapenje alkohola.

 

Med izvajanjem poostrenega nadzora tekom vikenda so  Policisti Postaje prometne policije   posvetili posebno pozornost  nad nezadostno varnostno razdaljo in prekoračitvami   hitrosti.  V tem času so zaznali  48 kršitev zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji, 4 prekoračitve hitrosti, eno nepravilno prehitevanje in 10 ostalih kršitev. Prekratka varnostna razdalja, največkrat povezana še s previsoko hitrostjo, je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na avtocestah.

 

Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo omejitvam hitrosti in svojim sposobnostim za vožnjo, prav tako ne upoštevajo varnostne razdalje. Pozabljajo, da promet in cesta ne dovoljujeta napak. Ne zavedajo se, da je dovolj le trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti.

Škoda da je premalo časa med praznjenjem žepov  in  zapolnitvijo spomina na preteklo napako. Zelo kmalu padejo v objektiv za ugotavljanje identitete in sočasne spremembe  stanja na računu v minus. Bi ostali na dovtipu o tem če tukaj ne bi bila ogrožena človeška življenja in s tem povezanimi hendikepi ali celo izgubo  življenja najpogosteje nič krivih  udeležencev v prometu.

VTC

Mogoče vam bo všeč