Foto: US Air Force
EvropaPolitikaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Škoda, da Ukrajine ne branimo tako odločno kot Izrael, očita Češka Zahodu

Iz nekega razloga se ZDA, Francija in Velika Britanija niso ustrašile “eskalacije”, ko so začele sestreljevati iranska brezpilotna letala in rakete, ki so letele proti Izraelu.

Ukrajina mora prejeti enako učinkovito podporo Zahoda, kot jo je prejel Izrael med iranskim napadom v nedeljo zvečer. To so izjavili predstavniki vladne koalicije, ki vlada na Češkem.

“Nočni napad ajatol na Izrael je bil odbit zahvaljujoč hitri mednarodni reakciji in pripravljenosti za obrambo zračnega prostora. Škoda, da ne branimo zračnega prostora nad Ukrajino z enako odločnostjo,” je zapisal češki minister za zadeve Evropske unije Martin Dvořák  na socialnih  omrežjih.

Enakega mnenja so tudi drugi češki politiki. Tako je kandidatka za volitve v Evropski parlament in Dvořákova strankarska tovarišica Danuša Nerudova v X zapisala, da si »Ukrajina med iranskim napadom zasluži enako močno zaščito, kot jo je Izrael prejel od svojih zaveznikov«.

Kaže da  bo pozornost ZDA  usmerjena v dogajanje na Bližnjem vzhodu, vojna v Ukrajini pa bo dojeta bolj kot evropski problem. Ali bo Evropa temu kos in ali bo samo »strnjevanje« vrst in spremembe prioritet dovolj hitro se ne ve, ve pa  se,  da je situacija v Ukrajini iz dneva v dan manj ugodna za Ukrajino, če ne katastrofalno slaba,  s tem  pa   tudi indirektno za Evropo.

Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Foto:  US Air Force

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa