Nekategorizirano

Matej Tonin na kongresu NSi: Nespretni poskusi rušenja vlade niso prav nič “kul”

Na kongresu NSi-ja, ki zaradi epidemije covida-19 prvič poteka digitalno, bodo Mateja Tonina potrdili za predsednika stranke – Tonin je namreč edini kandidat. Predstavili se bodo kandidati za organe strank, ki jih bodo delegati izvolili po pošti. Na kongresu sodeluje 78,4 odstotka oziroma 381 delegatov. Kongres zaradi omejitev v času epidemije novega koronavirusa poteka po spletu, vodi delovno predsedstvo iz snemalnega studia, delegati pa sodelujejo po videokonferenčni povezavi.

Delegatom so spregovorili predsednik NSi Matej Tonin, vodja posanske skupine v DZ Jožef  Horvat in poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak, delo ministrstev pa so predstavili minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za delo Janez Cigler Kralj in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin.

Kongres je na daljavo pozdravilo tudi več gostov, med njimi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk in vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

Nagovor predsednika NSi Mateja Tonina objavljamo v celoti:

»Digitalni kongres NSi dokazuje, da smo sodobna in odprta stranka. Vseeno pa pogrešam vašo bližino, dragi prijatelji! Verjamem, da za vsakim dežjem posije sonce. Skupaj bomo premagali tudi zahtevne izzive časa,« je v svojem kongresnem govoru dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Nova Slovenija tudi v tej krizi ostaja blizu ljudem

Dotaknil se je epidemije covid-19, ki je v nekaj mesecih popolnoma spremenila svet in se zahvalil zdravstvenemu osebju ter prav vsakemu, ki se je odgovorno odrekel majhnim stvarem in radostim, ki so bogatile njegov vsakdan.

Spomnil je, da je epidemija številnim podjetjem žal povsem onemogočila poslovanje. »Gre za stotine tragičnih zgodb navadnih ljudi. A življenje se bo po koncu epidemije vrnilo v ustaljene tirnice. Restavracije, bari, frizerski saloni, trgovine bodo zopet normalno delovale. V tem obdobju pa jim moramo omogočiti, da obdržijo kadre in da preživijo. Naši odzivi morajo biti odločni, hitri in solidarni. Nova Slovenija tudi v tej krizi ostaja blizu ljudem.«

Iščemo priložnost za sodelovanje in ne za ustvarjanje novih delitev

Poudaril je, da je Nova Slovenija v vlado vstopila iz odgovornosti do ljudi in do domovine. »Prav nič KUL se mi ne zdijo nespretni poskusi rušenja vlade v času največjih izzivov v času samostojne Slovenije. Državljani od nas pričakujejo trdo in resno delo v korist domovine. Želim si, da bi tudi opozicija podprla prizadevanja vlade za učinkovit spopad z epidemijo. Ko se razmere umirijo, bo dovolj priložnosti za popravne izpite samoodstopljenih politikov. Imeli bodo dovolj časa tudi za iskanje izgubljene puške v koruzi,« je dodal predsednik NSi.

Izpostavil je, da so vrednote Nove Slovenije središče slovenske družbe, zato je stranka tudi sredina slovenskega političnega prostora. 

»Ostajamo stranka dialoga, ki je zmožna sodelovati z vsemi strankami levo in desno od sredine. Ne iščemo srednje, ampak skupno pot. Verjamem, da je od prihodnosti NSi odvisna prihodnost Slovenije. Močnejša kot bo Nova Slovenija, bolj normalna in bolj evropska bo Slovenija,« je dejal in dodal: »Ves čas iščemo priložnosti za sodelovanje in ne za ustvarjanje novih delitev. Naslednjo slovensko vlado bo lahko oblikovala le stranka, ki bo zmožna povezovanja čez politično sredino. Zato verjamem, da naš čas šele prihaja.«

Mogoče vam bo všeč