Nekategorizirano

Matej Tonin: Krizo lahko premagamo, če strnemo vrste

Na današnji tiskovni konferenci je Matej Tonin, predsednik NSi in obrambni minister v vladi Janeza Janše spregovoril o soočanju Slovenije z epidemijo.

»Prepričan sem, da smo Slovenci delovni, pošteni in vestni ljudje in da tudi to krizo lahko premagamo brez večjih težav, če bomo strnili vrste,« je v uvodu novinarske konference poudaril predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin. 

Dejal je, da razume strahove in stiske ljudi: »Razumem da smo vsi skupaj naveličani preventivnih ukrepov in nošenja mask. Razumem, da tudi negotovost podjetnikov, ki jim že sprejeti in napovedani ukrepi ogrožajo poslovno pot. Njihova zaskrbljenost je vsekakor upravičena. In prav zaradi vseh teh težav, strahov in pomislekov, sem prepričan, da danes ni čas za politično eksperimentiranje, ampak je čas za strnitev političnih vrst.« Poudaril je, da je danes pravi čas, da vsi, ki delujemo v politiki, po svojih najboljših močeh pomagamo tej državi, premagamo virus in se izkopljemo iz krize.

Opozicijo vabim k dialogu za oblikovanje skupnih rešitev

Predsednik NSi je dejal, da ima vsak svojo odgovornost pri vodenju države. »Tisti, ki smo v vladi, imamo seveda nekoliko večjo, imajo pa jo tudi tisti, ki so v opoziciji. Verjamem, da si želijo priti na oblast, a danes ni pravi trenutek za rušenje vlade«, je dejal Tonin in opozicijo pozval k dialogu, kjer bi lahko skupaj oblikovali rešitve za premagovanje krize.

Dodal je, da je vlada v zadnjih sedmih mesecih zagotovo naredila kakšno napako in komunikacija ni bila optimalna. »Verjemite pa mi, da smo se po svojih najboljših močeh trudili za to, da bi ljudi obvarovali virusa in da bi državo rešili pred krizo. Poudaril je, da Sloveniji, kljub visokim številkam okuženih, v primerjavi z drugimi državami ne gre tako slabo. Ali bo tako ostalo tudi v prihodnje, pa bo odvisno od naših prihodnjih ravnanj,« je pojasnil Tonin.

Dostopnost do zdravnikov večja, mobilna vojaška bolnišnica že na voljo

Predsednik NSi je izrazil tudi oceno, da je Slovenija na epidemijo danes pripravljena bolje kot marca letos. Kot pomemben kriterij boljše kondicije naše države je izpostavil nemoteno dostopnost Slovenije do finančnih trgov, prenovljen državni načrt v primeru epidemije, bolje je organizirano tudi zdravstvo, pri čemer je izpostavil sposobnost večjega števila dnevno odvzetih brisov in večjo dostopnost do zdravnika, ki jo bo zagotovil vpoklic vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet v sistem javnega zdravstva. Dodal je, da je v primeru pomanjkanja bolniških postelj že postavljena vojaška mobilna bolnišnica Role2, prav tako je že v pripravljenosti civilna zaščita, ki bo po potrebi pomagala pri razdeljevanju zaščitnih sredstev.

Ob koncu novinarske konference pa je Tonin dejal: »Zelo pomembno se mi zdi, da je naše zdravstvo dostopno in to je vrednota, ki jo je potrebno zasledovati. Vsekakor pa moramo ohraniti optimizem in mislim, da nam bo s skupnimi močmi krizo uspelo premagati.«

Mogoče vam bo všeč