Nekategorizirano

Mariborski župan Arsenivič bi nepremičninsko mešetarjenje z javnim denarjem zaprl za javnost

Mariborski mestni svetniki bi naj na sinočnji izredni seji odločali o zahtevi župana Saše Arsenoviča po ustanovitvi mestnega nepremičninskega podjetja, v isti sapi pa naj bi Mariborskim nepremičninam prižgali zeleno luč za nakup ene od mariborskih vedut, Gostilne pri treh ribnikih ter objekta in stavbne pravice osrednje mariborske tržnice. In v obeh primerih je želel Arsenovič javnost postavil pred vrata.

Arsenovičev manever je sprožil burno reakcijo v klopeh opozicije, ki je zahtevala, da se razprava o nepremičninskem poslu z zasebnikom, gre za družbo Inversio gradnje, ki je lastnik mariborske tržnice, odvije v prisotnosti javnosti, ker bo mestni svet odločal o porabi javnega in ne zasebnega denarja.


Iz javnosti dostopnih podatkov Ajpesa je lastnica podjetja Inversio Gradnje preko podjetja Inversio , d.o.o., in nato podjetja GIB, d.o.o., Simona Lebar. Stavbna pravica, lastninska pravica z omejenim rokom, se na Vodnikovem trgu izteče leta 2056. Simona Lebar je bila v letih 2011 do 2013 svetovalka za investicije pri Hypo Adria Banki, d.d. Ob tem še pojasnjujemo, da je Heta Asset Resolution bila ustanovljena leta 2014 kot slaba banka nekdanje avstrijske banke Hypo.

Koalicijski glasovalni stroj, ki Arsenoviču omogoča, da se preprosto norčuje iz zahtev opozicije po transparentnosti delovanja mestnega sveta, je seveda zahtevo zavrnil in ponudil nasprotni predlog, da se za javnost seja zapre za 10 minut, ko bo govora o nakupu mestne tržnice, ker naj bi tako zahteval prodajalec. Sledila je napoved obstrukcije največje opozicijske svetniške skupine. “Ne pristajamo na takšno delovanje mestnega sveta, da se stvari skrivajo pred javnostjo,” je dejal Kangler. Obstrukciji so se pridružili tudi svetniki SDS in liste Andreja Fištravca.

							Preostanek Arsenoviču zvestih koalicijskih svetnikov je seveda za zaprtimi vrati z 22 glasovi za  potrdil namero o nakupu mestne tržnice in Gostilne pri treh ribnikih, ekspresno dvignil roko za ustanovitev nepremičninskega podjetja, ki mu bodo s prerazporeditvijo mestnega proračuna zagotovili skoraj 3 milijone evrov za nakup nepremičnin. Čeprav je že med sejo opozicija podvomila v zakonitost Arsenovičevega nepremičninskega mešetarjenja, bo kot vse kaže o tem moralo spregovoriti Računsko sodišče in Štefanečeva KPK. Že nakup Treh ribnikov rahlo zaudarja, ker gre za podjetje, v katerem je bila direktorica Arsenovičeva podžupanja Alenka Iskra, sicer članica Židanovih Socialnih demokratov.

Na dnevnem redu so imeli mestni svetniki tudi razpravo o pokrivanju izgube, ki jo je pridelal javni zavod Športni objekti Maribor. Mestni svetniki so potrdili predlog za pokritje tekočega presežka odhodkov nad prihodki za leto 2019 javnemu zavodu Športni objekti Maribor. Gre za znesek od 270.000 do 300.000 evrov.

Mogoče vam bo všeč