Nekategorizirano

Maribor: Višje zadolževanje, večji proračun, investicije pa voda na mlin županovim nepremičninam?

Da je proračun MO Maribor glavna te dni glavna tema štajerske prestolnice,poroča spletna stran e-maribor.si. Proračun bo višji, zadolževanje večje, tudi Mariborčani bodo morali globlje seći v že pri plačevanju položnic.  Kako to lahko pomaga mestu, se mnogi sprašujejo, medtem, ko bodo nekateri projekti ostali na mrtvi točki.

Predvideno višje zadolževanje 

Pred mariborskimi mestnimi svetniki je v četrtek drugo branje dveletnega proračuna MO Maribor. V primerjavi s prvo obravnavo, ko so svetniki najpomembnejši dokument občine podprli z 29 glasovi za in 10 proti, se je proračun za letos zvišal še za 3,2 milijona evrov, kar pomeni, da je njegova končna vrednost 139,3 milijona evrov.

Na strani prihodkov se načrtujejo višji prilivi zaradi višjih kupnin od prodaje stavbnih zemljišč (za 1,6 milijona evrov), višjih transfernih prihodkov za projekt Koroška cesta z Glavnim trgom (za 703 tisoč evrov), saj se po novem terminskem planu izvedba del pričakuje predvsem v letu 2019, prav tako zaradi povišanja turistične takse (za 243 tisoč evrov) in zaradi novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (za 100 tisoč evrov). Zvišal se je tudi znesek predvidenega zadolževanja z 10,2 milijona evrov na 11,1 milijona evrov, povzema Večer e-maribor.si.

Le v Kanglerjevi NLS proti podražitvam 

V Listi Franca Kanglerja – Novi ljudski stranki Slovenije tudi s proračunom MOM v drugem branju niso zadovoljni. “Ugotavljamo, da so investicije načrtovane predvsem v centru mesta v neposredni bližini nepremičnin aktualnega župana, pri čemer zanemarjamo kar nekaj odsekov dotrajanih ulic oziroma cest. Prav tako nasprotujemo podražitvam vrtcev in predvideni podražitvi odvoza odpadkov, ki so nedopustne za mesto Maribor,” so zapisali v opozicijski NLS, ki ima v mestnem svetu deset glasov.

V NLS pravijo, da proračun ni finančno uravnotežen, “saj so prihodki (kapitalski) nerealno načrtovani”. Od četrtkove seje pa pričakujejo, da bodo njihovi amandmaji sprejeti, kako bodo glasovali, pa se bodo odločili na sami seji.

Vsekakor pa se Mariborčanom ob takem proračunu ne bosta cedila mleko in med.

SIFA

Vir: e-maribor.si

Mogoče vam bo všeč