Nekategorizirano

Celje je bilo in ostane Knežje mesto-tudi po zaslugi njegovih meščanov

Mesec april velja za celjski mesec, saj v tem mesecu knežje mesto obeležuje pomembne dogodke. Najpomembnejši dan v tem mesecu je 11. april, ko je tudi praznik Mestne občine Celje, saj je namreč na ta dan leta 1451 Friderik II. Celjski Celju podelil mestne pravice.

Mestu so morda skozi  čas in zgodovino želeli kaj vzeti, svojega ne prav pristnega dodati. Morda je nekomu to uspelo, uspelo pa ni nobenemu da ga prikroji, priredi in spremeni tako in do te mere da bi Celje zgubljalo in  zgubilo dušo.

Turki so oblegali vse slovenske dežele. Zaradi sorodstvenih vezi v času vladanja Celjskih grofov Celja niso napadali na tisoče ljudi. Turki so  kasneje, leta 1492 napadli Celje, a jih je Jurij Herberstein z junaško obrambo na mogočnem novem mestnem obzidju odbil. V 16. stoletju so Turki še nekajkrat plenili po okolici, potem pa večjih groženj ni bilo več.

Tudi kraljevina SHS in kasneje Kraljevina Jugoslavija nista pustila  posebne sledi v smislu poškodbe njegovega karakterja in pristnosti Celja. Njegov pristnost so bili Celjani, ne glede na nacionalni izvor: Nemci, Slovenci, Hrvati. Vsi so želeli Celju dati nekaj svojega in  ne vzeti.

Tudi obdobje ko je bilo Celje v sestavi države z jugoslovanskim predznakom ter ideološko enobarvno s poudarkom na rdečo, ni poškodovalo mentalni sklop Celja in njegovih prebivalcev. Nekaterim je vzelo veš kot jim je lahko dalo nekaterim vzelo vse dalo pa nič. Vsi so vanj ostali in vztrajali tudi zaradi tega  ker drugje ni Celja in Celjanov. Njegovo dušo in utrip začutiš, čutiš in doživiš če si tukaj. Samo tukaj

Po osamosvojitvi smo postali Celje in Celjani, lastne  slovenske države  državljanke in državljani. Še bolj ponosni smo da so celjske zvezde,  znamenja in obeležja našega Celja, knežjega  mesta na nacionalnih simbolih kot sta grb in zastava Slovenije. Kot tretje največje mesto v Sloveniji dajemo pečat  času na vseh področjih bitja in žitja celjskega. Kultura, šport, zgodovina, izobraževanje, glasba, gospodarstvo.

Tako bo tudi ostalo oziroma se bo nadaljevalo. Tudi zaradi tega smo radi Celjani. Praznik je celjski  pa tudi od vseh ki imajo radi naše Knežje mesto. Celje, vsem nam v veselje!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč