Zdravje

Maribor – Celje: Odpovedi dogodkov zaradi koronavirusa

Mariborski in celjski organizatorji prireditev po seji sveta za nacionalno varnost, ki je zaostril odredbo o prepovedi zbiranja na javnih dogodkih v zaprtih prostorih s 500 ljudi na 100, množično  odpovedujejo koncerte, predstave, prireditve.

Odpovedi dogodkov na celjskem

Zaradi večanja števila potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v Sloveniji, oziroma zaradi omejitve hitrega širjenja, je Ministrstvo za zdravje RS izdalo prepoved zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa z več kot 100 ljudmi.

Zaradi SARS-CoV-2 (koronavirusa) so že bili odpovedani številni dogodki po celi Sloveniji. Preverili smo, kako trenutna situacija in odločitev vlade vpliva na organizacijo prireditev in drugih javnih dogodkov v Mestni občini Celje.

7 pomladnih sejmov prestavljenih na maj

V družbi Celjski sejem d. d. so bili, zaradi trenutne situacije s pojavom novega koronavirusa ter na podlagi vladne odredbe, primorani prestaviti termin prihajajočih sedmih pomladnih sejmov, ki so bili načrtovani med 13. in 15. marcem. S Celjskega sejma so sporočili, da bodo sejmi izpeljani med 15. in 17. majem 2020. Prepričani so namreč, da bo prestavitev termina sejmov pozitivno vplivala tako na razpoloženje obiskovalcev, kot tudi razstavljavcev. Obenem vsem obiskovalcem, ki so vstopnico za pomladne sejme že kupili preko njihove spletne trgovine, sporočajo, da bodo lahko vstopnico uporabili med 15. in 17. majem.

Predstave na Velikem odru Gledališča Celje odpovedane

Kot so nam sporočili iz Gledališča Celje, zaradi na novo sprejetih ukrepov vlade in pristojnih institucij pri preprečevanju okužbe s koronavirusom, do preklica odpovedujejo vse predstave na Velikem odru, vključno s festivalom Dnevi komedije. Vsem, ki so vstopnice že kupili, bodo vrnili denar.

Osrednja knjižnica Celje do konca meseca prekinja vse dogodke

Trenutne razmere so v spremembo programa prireditev prisilile tudi Osrednjo knjižnico Celje od koder so sporočili, da so sprejeli odločitev, da glede na trenutno stanje v zvezi s koronavirusom od jutri, 10. marca, do konca meseca prekinejo z vsemi dogodki, otroškimi predstavami, predavanji in dejavnostmi U3O. Dodajajo, da se bo morda komu zdela odločitev preuranjena, a ne želijo, da bi bil kdorkoli izpostavljen morebitnim tveganjem.

Odločitev glede osmine finala rokometne Lige prvakov še ni sprejeta

Iz RK Celje Pivovarna Laško so sporočili, da so seznanjeni z odredbo Vlade Republike Slovenije, ki zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa, začasno prepoveduje zbiranje na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Za naslednjo domačo tekmo, ki bo osmina finala VELUX EHF Lige prvakov med RK Celje Pivovarna Laško in PGE Vive Kielce iz Poljske, zaenkrat še niso sprejeli nobenih dokončnih odločitev, saj je do tekme še dva tedna (21. 3. 2020). Razmere bodo pozorno spremljali in vse zainteresirane obveščali o morebitnih ukrepih, ki bi bili potrebni.

Odpovedani koncerti Urban & 4, Helene Blagne in Tanje Žagar

Organizatorji koncertov Tanje Žagar v Žalcu in Helene Blagne v Slovenskih Konjicah, ki bi se morala zgoditi 13. marca 2020, so prav tako sprejeli odločitev, da sta koncerta odpovedana.

V Plesnem forumu so koncert Urban & 4 prestavili za nedoločen čas.

Dogodki pod okriljem Celjskega mladinskega centra in Zavoda Celeia Celje zaenkrat brez odpovedi.

Kot so nam povedali v Celjskem mladinskem centru njihove prireditve zaenkrat potekajo po programu in dogodkov tudi še ne odpovedujejo. Razlog je tudi ta, da so njihove prireditve praviloma organizirane za manjše število obiskovalcev (pod 100). Sicer pa v Celjskem mladinskem centru situacijo budno spremljajo in bodo o morebitnih spremembah in odločitvah sproti in pravočasno obveščali javnost. Zaenkrat pa ne odpovedujejo dogodkov in prireditev, ki jih pripravljajo.

Katere prireditve bodo prepovedane v Mariboru?
Od torka bodo prepovedane prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci. Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo na terenu 24 ur na dan izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih.

SNG Maribor

V SNG Maribor so najprej za torek in sredo odpovedali baletni triptih​ Falling Angels, ki poteka v Veliki dvorani, nato so do nadaljnjega odpovedali tudi vse predstave in dogodke v Stari in Kazinski dvorani. Tudi v dvorani Union četrtkovega koncerta Simfoničnega orkestra SNG Maribor s študenti Akademije za glasbo ne bo. Predstave na Malem odru za zdaj ostajajo na sporedu. V Narodnem domu so na kasnejši datum prestavili torkov koncert Gabi Novak v unionski dvorani, ki bi pritegnil predvsem starejšo publiko.
V Mariborski knjižnici so se odločili, da zaradi preprečevanja večjega tveganja za prenos okužbe v večjih skupinah od torka, 10. marca, do vključno torka, 24. marca, preklicujejo vse prireditve in dejavnosti​. Enote Mariborske knjižnice ostajajo do nadaljnjega odprte po ustaljenem urniku, rok izposoje knjižničnega gradiva (razen časopisov in revij) pa so v tem času podaljšali na 28 dni.

Mednarodni festival Čili in čokolada​, ki bi moral biti na Trgu Leona Štuklja 20. in 21. marca, je prestavljen na 9. in 10. oktober, se je odločil Mitja Špes iz Factumeventa. “Ker si želimo druženja v zdravem in sproščenem okolju,” je odločitev na podlagi tehtnega premisleka pojasnil Špes.​ ​
Odpovedali so tudi torkovo uradno otvoritev pilotnega projekta Svečinska jabolčna in sadna pot. V Slovenski Bistrici pa so prestavili slovesno akademijo ob občinskem prazniku, ki je bila predvidena za 12. marec. Novi termin še ni znan.

Prestavili so tudi Dneve Arnolda Tovornika, ki bi morali biti v Selnici ob Dravi od 13. do 18. marca. “Vsekakor sta na prvem mestu varnost in zdravje ljudi,” je pojasnila Anita Mlakar, svetovalka za odnose z javnostmi.

Je pa odpovedan, oziroma prestavljen tudi Wernerjev koncert, ki bi moral biti v Mariboru, 13. marca in je prestavljen na 16.10.2020, ob 19.30.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje