Nekategorizirano

Marčno plenarno zasedanje: proračun, trgovinske vojne, davki

Za finančni okvir EU po letu 2020 bi morala unija po mnenju Parlamenta priskrbeti nove vire financiranja; le tako se bo lahko EU učinkovito soočila z izzivi kot so priseljevanje, varnost in podnebne spremembe.

Portugalski premier Antonio Costa je v razpravi s poslanci poudaril, da je Portugalska oblikovala alternativo politiki varčevanja, ki stavi na rast in ustvarjanje boljših delovnih mest. »Od Evrope ne moremo pričakovati, če ji ne damo več,« je še dejal in napovedal, da je Lizbona pripravljena povečati svoj prispevek v proračun EU.

Parlament je sprejel nova pravila, ki bodo cene dostave, predvsem pri nakupovanju preko spleta, naredila bolj pregledne.

Poslanci so podprli dva zakonodajna predloga o obdavčevanju podjetij v EU. Če bosta sprejeta, potem bodo multinacionalke davek na dobiček plačevale tam, kjer dobiček ustvarijo.

Parlament je obsodil namero ZDA, da na jeklo in aluminij iz EU uvede carinske dajatve. Poslanci so se zavzeli za dialog, a opozorili, da ima EU na voljo kar nekaj načinov, da se učinkovito odzove.

Sporazum o pridružitvi bi bil primeren okvir za odnose med EU in Veliko Britanijo po brexitu, so menili poslanci.

Umor slovaškega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martina Kušnírove zahteva mednarodno preiskavo, ki bo vključevala Europol, je poudaril Parlament.

Poslanci so po razpravi z evropskim komisarjem Güntherjem Oettingerjem predlagali, da odbor za nadzor proračuna opravi preiskavo o imenovanju Martina Selmayrja za generalnega sekretarja Evropske komisije.

Sirska vlada in njeni zavezniki morajo ustaviti ubijanje civilistov v enklavi Ghouta, ki je pod nadzorom upornikov, in vstop vanjo omogočiti humanitarnim konvojem, je v resolucijo zapisal Parlament.

 
 

Mogoče vam bo všeč