Nekategorizirano

MAR-i-BOR

SLOVENSKI MARIBOR

Ker nam je MAR I(n) BOR(imo) se za slovensko mesto – MARIBOR.

Danes (26.9.2018) mineva natanko 100 let, odkar je bil v Narodnem domu ustanovljen Narodni svet za Spodnjo Štajersko, ki je začel z aktivnostmi za priključitev Maribora k samostojni državi habsburških južnih Slovanov izven avstroogrske monarhije.

To se je zgodilo le dober mesec po sestanku slovenskih političnih strank v Ljubljani, kjer so sprejeli statut Narodnega sveta za Slovenijo in Istro. Z ustanovitvijo Narodnega sveta v Ljubljani je bilo oblikovano vrhovno politično telo, ki je prevzelo vodenje in opredelilo cilje slovenskega narodnega gibanja.

SLOVESNA AKADEMIJA

Zvečer je Mestna občina Maribor v veliki dvorani Narodnega doma v sklopu Maistrovega leta in ob stoletnici ustanovitve Narodnega sveta za Štajersko pripravila slovesno akademijo z naslovom: Ko se je gradil slovenski Maribor.

V sklopu prireditve so predstavili nekaj Maistrovih pesmi, ki jih je uglasbil dramski igralec Jure Ivanušič. Pri izvedbi mu je pomagal ženski pevski zbor Glasbene matice Maribor. V programu, ki ga je pripravil Stane Kocutar, so sodelovali še dramska igralca Bojan Maroševič in Rado Pavalec ter Kulturno društvo Pekre.

MAISTROVANJE

V Mariboru letos poteka Maistrovo leto, s katerim se obeležuje stota obletnica Maistrovih akcij. Zaključek dogajanja bo novembra, ko bo v Mariboru potekala tudi državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra.

Danes je na Trgu generala Maistra potekalo Maistrovanje, na katerem so mladi skozi glasbo spoznavali delo generala Maistra.

Povzel ANDY

Mogoče vam bo všeč