Nekategorizirano

Makedonija in Makedonci po odstopu skorumpiranega Zorana Zaeva

V teatru politčnega obsurda in moralnega blata do kolen in še čez,  v nekoč najbolj  južni  Jugoslovanski republiki  Makedoniji s paradoksalno zemljepisno  odrednico  Severna, ki je vse prej drugo kot Severna posebej ker zaseda osrednji del  južnega Balkana, se dogajajo premiki ki najbolj spominjajo  na premiku na slepo in z glavnim ciljem da še to zameglijo oziroma da brezizhodnosti  dajo uradno legitimaciijo.

Kaj se pravzaprav dogaja oziroma se je zgodilo v pravkar   končanem prvem ponovoletnem delovniku  pri najbolj južnih severnjakih?

V petek zjutraj je predsednik Vlade Republike S. Makedonije, Zoran Zaev, predsedniku Makedonskega parlamenta Talatu Džaferiju na podlagi zakona o vladi RSM ter v zvezi z doseženem dogovorom med liderji političnih strank v Makedoniji, podal odstopno izjavo s funkcije predsednika Vlade R. S. Makedonije. Uradno da olajša pot novemu začasnemu tehničnemu kabinetu, ki bi ga mimo grede vodil njegov dosedanji notranji i  minister Oliver Spasovski,  v vlogi začasnega, prehodnega premierja do  konca predčasnih  parlamentarnih volitev razpisanih za 12 april.  Pravzaprav da na nekakšen način pokaže  uradni poraz politike, ki jo je vodil za vsako ceno pa seje izkazala na najbolj izpostavljenem delu  njegovih ambicij in sicer začetek predpristopnih pogajanj oziroma povabilo za  tako želeno pridružitev k Evropski uniji. Po besedah Spasovskega,  da je  “to je čas za izvedbo poštenih in demokratičnih volitev, pa tudi za dokončanje dejavnosti, povezanih z vstopom v Nato in Evropsko unijo.

To je čas za totalno devastacijo že tako razgaljenega  kleptomanskega in ko konca skorumpiranega aparata,  ki se je v slabih dveh letih in pol postal prezentacija nečesa najslabšega naj bolj sramotnega obdobja  v zgodovini makedonskega naroda, ko so se kraje, izdaje  in pri živem  mentalnem in narodovem telesu razkosavanje  Makedonije.

Kot se je dalo izvedeti iz zaupnih virov, je bilo v prenekaterih pisarnah posameznih vladnih služb zelo živahno med novoletnimi prazniki, kjer so za vsak primer rezalniki  morebitnih  kompromitirajočih  dokumentov delali s polno paro ali kot se včasih reče v računalniškem besednjaku formatiranje dokumentov ali brisanje datotek. Na kakšnem drugem koncu ali ministrstvu so se »štancali« nove odločbe in pogodbe z datumi in letnicami ter obdobju potrebe po določenem kadru od »nacionalnega » interesa za naslednjih deset let. S tem se ob  morebitni izgubi vpliva v naslednjem obdobju pustijo lojalno svojo osebo, ki pa je za morebitnega drugega visoko rangiranega šefa prvovrsten »krt«.

Zaev bo, ob skoraj zagotovo izgubljenih volitev,  ostal kot razgarajevalec, vsega, kar  je bilo tipičnega  za Makedonijo. Prodal je  in razvrednotil Makedonsko zgodovino, jo naredil kot trgovsko blago vprašljive kakovosti, je dajal na tehtnico posamezne osebe  iz makedonske zgodovine  za določene kratkotrajne koristi njega samega ali kratkovidnega  in nekonsistentnega vodenja države. Prodal je veljavo makedonskega jezika kar se prej ni zgodilo v petsto let pod Turki. Iz jezikove vse makedonske prisotnosti je naredil makedonski jezik za inferiornega tako kot brezzobi tiger, da se ga ne upošteva kot primarnega na skoraj polovici ozemlja države. Iz  dosedanje vladne garniture je  najbolj očitno patentiran nova oblika »vazalstva« do politike sosednjih držav. Spet kratkovidno in  z nepopravljivimi posledicami.  V naslednjih dveh mesecih in še kaj bo veliko podgan bežalo  z ladje v katero je preveč razpok in voda zaseda vse špranje in kasneje prekate na koncu pa kar celo ladjo  z preostankom podgan, ki jim ni uspelo pravočasno zaplavati v politično peneče se morje.

Upajmo da bo za tiste, ki poznamo prvinsko željo Makedoncev in ljudi, ki živijo na tleh sedanje in bodoče  morda lepše in prijazne Makedonije in vseh ki so tukaj mnoga stoletja, da bo sonce sijalo enako dobro in prijazno do vseh ter da se bodo  v bodoče  vsi osredotočili na prihodnost  ki bo lepa, in ki bo ponosna nas svojo preteklost z ničemer okrnjena od  kratkovidnosti in politične slepote epizodnih likov in osebnosti.

April 12, bo hitro tukaj. Hitro, pametno in  srčno  se morajo Makedonci odločiti za  jutri,  ki bo boljši od včeraj in lepši od danes!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč