Nekategorizirano

Lukašenko in njegov sin Viktor na črnem seznamu EU

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, njegov sin Viktor in 13 uradnikov, odgovornih za represijo v tej državi, so bili uradno uvrščeni na črni seznam oseb, proti katerim Evropska unija v petek uvaja sankcije.

Države članice EU so v petek dale soglasje k  posodobljenemu seznamu, ki je nato bil objavljen v Uradnem listu. Za 13 uradnikov je v okviru skupnih ukrepov z EU sankcionirala tudi Kanada, je v petek sporočilo kanadsko zunanje ministrstvo. Za razliko od EU je Ottawa konec septembra prepovedala bivanje Aleksandra Lukašenka in njegovega sina ter svetovalca Viktorja Lukašenka v Kanadi, katerih lastnina je bila prav tako zamrznjena.

Imena beloruskega predsednika, njegovega sina Viktorja in 13 članov prvega ešalona vlade so dodana na evropski seznam 40 imen, med njimi tudi notranji minister, ki mu je bilo 2. oktobra prepovedano bivanje in zamrznitev premoženja v EU.

 Odločitev o uvedbi sankcij je bila sprejeta zaradi “zavrnitve beloruskih oblasti, da vzpostavijo dialog z opozicijo”, ki izpodbija izid predsedniških volitev – je dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Mogoče vam bo všeč