Nekategorizirano

Levica v strahu pred koalicijo Kangler&Primc uporabila državne organe?!

Na izredni tiskovni konferenci se je koalicija Kangler & Primc – Združena desnica odzvala na sklep volilne komisije v novomeški 6. volilni enoti, ki jim je zaradi domnevno premajhne ženske kvote zavrnila njihovo listo kandidatov. Aleš Primc je odločno zavrnil argumente novomeške volilne komisije. »Nič nismo storili narobe. Imamo prav, zato se bomo za svoj prav borili do konca!« Tudi zato si je simbolično nadel oblačilo, ki ga je nosil kot predsednik odbora za človekove pravice 2014. »Zato je naše današnje sporočilo povsem jasno. Najprej se borimo za to, da lahko sploh kandidiramo, ker nas hočejo po krivici umakniti iz volilne tekme, in druga stvar, borili se bomo za zmago na teh volitvah.« Še enkrat je zavrnil vse navedbe volilne komisije 6. volilne enote kot neutemeljene, da lista Združene desnice ne izpolnjuje zahtev po ustreznem deležu ženske kvote. »Levica se nas boji, zato si pomaga z državnimi organi in pravosodjem,« je bil jasen Primc in napovedal pritožbo na Vrhovno sodišče. Podobno pritožbo je napovedal po jutrišnji seji volilne komisije kranjske oziroma 1. volilne enote, kjer so podobno kot v šesti volilni enoti predlagali dve kandidatki, vsako v dveh volilnih okrajih.  Da si je novomeška volilna komisija po svoje razlagala določila zakona o volitvah v državni zbor, je prepričan Primc, ki določa, da noben spol ne sme imeti manj kot 35% delež na skupni listi kandidatov oziroma kandidatk, ker pač ni upoštevala dejstva, da se obe kandidatki v dveh volilnih okrajih.
							Franc Kangler, programski vodja Nove ljudske stranke, ki je že pred meseci napovedal, da bodo letošnje državnozborske volitve »svinjske in krvave,« je postregel s konkretnimi podatki o ženskih kvotah. »Koalicija Kangler & Primc – Združena desnica ima v celotni Sloveniji z ženskimi kvotami pokrito 43,55%, v sami šesti volilni enoti Novo Mesto pa je 36 %,« kar je več od tega, kar zahteva zakon o volitvah. Da gre izvirni grez zapleta, ki je botroval zavrnitvi kandidatne liste v Novem Mestu iskati pri uslužbencu(ki), ki je 3. maja ob 13.30 h sprejel njihovo vlogo z listo kandidatov. Tako v Mariboru, kjer je bil sam prisoten, kakor na Ptuju in v Celju naj bi uslužbenci skrbno  pregledali celotno gradivo in šele po tem je bil podpisan zapisnik o prevzemu. To se v Novem Mestu ni zgodijo, kajti če bi uslužbenec vestno opravil svoje delo, bi imela Združena desnica še dovolj časa, da do polnoči, ko se je iztekel rok za vložitev kandidacijskih list, sporne pomanjkljivosti popravi. »Pa se to ni zgodilo. Vrhovno sodišče bo moralo odpraviti sklep novomeške volilne komisije in ji naložiti, da koalicijo Združene desnice pozove k odpravi pomanjkljivosti.«

V novomeški in kranjski volilni enoti je kandidacijske liste v imenu Združene desnice vložila Primčeva stranka Glas za otroke in družino. Ob morebitni zavrnitvi njihove pritožbe na Vrhovnem sodišču bi iz volilne tekme izpadla Aleš Primc, ki kandidira v 6. volilni enoti in podpredsednica GOD Metka Zevnik, ki kandidira v 1. volilni enoti. Seveda bi se s tem poslabšala možnost, da Koalicija Kangler&Primc doseže potreben prag glasov za vstop v Državni zbor, kajti brez kandidatov bi ostali v 22  od skupaj 88 volilnih okrajev.

Po koncu tiskovne konference so predstavniki koalicije Združena desnica na Vrhovnem sodišču vložili pritožbo nad sklepom novomeške volilne komisije.

Mogoče vam bo všeč