izobraževanjemednarodni danSlovenijaŽivljenje

Letošnji mednarodni dan družin obeležujemo pod geslom Družine in nove tehnologije

Ob 15. maju, mednarodnem dnevu družin, ki ga letos po vsem svetu obeležujemo pod enotnim geslom Družine in nove tehnologije, vam slovenski policisti želimo, da ga preživite v družbi svojih družinskih članov. Vzemite si čas za pogovor o tem, koliko se je v vaše družine in življenje zarezala sodobna tehnologija in kakšne posledice opažate.

YellowFunMothersDayOrganicShapes1

15. maj, mednarodni dan družin

Generalna skupščina Združenih narodov že dolgo prepoznava pomen družine za razvoj družbe, zato so 15. maj že leta 1993 razglasili za mednarodni dan družin. Njegovo letošnje geslo je v času epidemije še posebej pomenljivo, saj vsi družinski člani vse več časa preživimo v družbi pametnih in elektronskih naprav ter sodobnih tehnologij in vse manj z našimi najbližjimi.

Družina je prostor, kjer naj bi se vsak posameznik počutil varnega, ljubljenega in sprejetega. Je celica, na osnovi katere rastejo narodi in družbe, in hkrati vez, preko katere se na mlajše generacije prenašajo vrednote in izkušnje. Vse to je v zadnjem času hitro spremenila tehnologija, ki se vse bolj zažira v vse pore družinskega in družbenega življenja.

Čedalje večji vpliv tehnologije na družinske odnose

Vpliv tehnologije na življenje ni nikjer bolj opazen kot prav v družini in pri odraščanju otrok in mladostnikov. Zaradi izpostavljenosti elektronskim napravam za opravljanje službenih in šolskih obveznosti družinski člani čedalje manj časa preživljajo skupaj, čedalje manj časa namenjajo druženju in pogovoru. Popoldneve starši vse prevečkrat preživijo na svojih telefonih, medtem ko so otroci prepuščeni samim sebi. Otroci svoj prosti čas vse pogosteje preživljajo zaprti v svojih sobah, s slušalkami na ušesih in ob druženju z virtualnimi prijatelji, s katerimi pogosto vzpostavljajo bolj pristne in zaupne odnose kot pa s svojimi starši.

Okrnjeni družinski odnosi lahko privedejo do nesoglasij in prepirov, celo nasilja

Zaradi okrnjenih družinskih odnosov lahko nastanejo medsebojna trenja. Med družinskimi člani se zaradi nepovezanosti in nerazumevanja povečajo nesoglasja in prepiri, ki lahko privedejo do psihičnega in fizičnega nasilja v družini.

Žrtve, še zlasti, če so to otroci, pomoč in podporo iščejo s pomočjo tehnologij in svetovnega spleta, kjer pa lahko nekateri ljudje izkoristijo njihovo ranljivost za zadovoljevanje svojih izprijenih potreb. Otrok se tako znajde v vrtincu tehnologije, iz katerega sam ne najde izhoda. Če s starši nima razvitih spodbudnih in zaupnih odnosov, v družini ne bo zadovoljil svojih osebnih razvojnih potreb po sprejetosti, varnosti, zaupanju, ljubezni.

Vzemite si čas za pogovor, še posebej o varni uporabi pametnih naprav in svetovnega spleta

Ob mednarodnem dnevu družin vam slovenski policisti in policistke želimo, da ga preživite v družbi svojih družinskih članov. Naj na ta dan v vaših družinah ne bo prisotno nasilje, temveč razumevanje, spoštovanje, sprejemanje, ljubezen. Vzemite si čas za pogovor o tem, koliko se je v vaše družine in življenje zarezala sodobna tehnologija in kakšne posledice opažate. Z otroki se pogovorite o vplivu tehnologije na njihovo odraščanje ter o varni uporabi pametnih naprav in svetovnega spleta.

Opogumite se in morebitno nasilje prijavite na policijo

Če ste v družini žrtve kakršnega koli nasilja in zlorab v družini, smo vam za pomoč na voljo na interventni telefonski številki 113 ali na vsaki policijski postaji. Nasilje pa lahko prijavite, tudi če se dogaja vašim znancem ali prijateljem; spodbujamo vas, da se opogumite in nas obvestite o nasilju.

Na tak način bomo s skupnimi močmi prispevali k temu, da bo več otrok odraščalo v razumevajočih družinah, zaznamovanih z ljubeznijo, sprejemanjem in zaupanjem.

vire: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/108902-letosnji-mednarodni-dan-druzin-obelezujemo-pod-geslom-druzine-in-nove-tehnologije

mib

Mogoče vam bo všeč