Nekategorizirano

Laško »Pavus gre naprej in Laško z njim« – Laščani dobili prvo Hišo Gastronomije

Nedolgo tega smo v javnosti zasledili, da je po nekaj časa trajajočih postopkih, pogovorov o tem, kaj  je najbolje za grad Tabor nad Laškim, da bi prišel pod njeno okrilje, se je le zgodil premik. Pred tem je vrsto  let grad Tabor Laško bil v sestavi koncerna Pivovarna Laško Union. Po prestrukturiranjih ali kako drugače imenovanih premikih je Grad letos prešel v last državne Družbe za svetovanje in upravljanje, d. o. o. (DSU).  Kljub močnemu lobiranju Občine, ki si je sicer želela brezplačen prenos lastništva gradu, se D. S. U., d. o. o. s tem ni strinjal, zato so poiskali rešitev v smeri zakupa. Glede na to, da je grad tudi kulturni spomenik, so se pobudi pridružili tudi na Ministrstvu za kulturo. 

Decembra  23,  se je zgodil  podpis pogodbe, ki so se ga udeležili župan Občine Laško Franc Zdolšek, glavni direktor D. S. U. Marjan Podgoršek, direktor D. S. U. Aleš Resnik in vodja pravne službe pri D. S. U. Urška Gašperlin. Občina Laško in DSU sta sklenili zakupno pogodbo za 99 let.  Prisoten je bil tudi do takratni najemnik gradu in chef Marko Pavčnik, ki  je že imel zadnjih devet let na gradu priznano restavracijo Pavus. Po podpisu zakupne pogodbe, je najemno pogodbo podpisal še Pavčnik, priznani in renomiran gostinec,   ki bo s svojo restavracijo še naprej bogatil turistično ponudbo Laškega.

V Laški občini so se odločili za projekt OKUSI Laškega, kot nove kolektivne blagovne znamke s katero bodo še bolj združevali in povezovali. Pod novim krovnim imenom se nahajajo ponudniki s pridobljenim certifikatom kakovosti za pridelke, izdelke, jedi in pijače ter storitve. Znano pa  je da je Marko Pavčnik, in njegova restavracija na gradu Tabor Laško Pavus, zelo dejaven v lokalnem okolju. Marko Pavčnik pa je s Pavusom  postal prvi, ki je v tem projektu dobil naziv Hiša gastronomije.

Tablica s tem nazivom, ki mu jo je predal župan Občine Laško Franc Zdolšek, je že izobešena pri vhodu v eno najboljših restavracij ne samo v Sloveniji, temveč tudi po svetu.

Še en paradni »konj« Laškega dobiva priznanje in obenem sloves, ki je že do sedaj, z gotovostjo  rečemo,  presegel občinske in  tudi slovenske okvire.

Le tako naprej!

V.K.Tegov

Mogoče vam bo všeč