Nekategorizirano

Kungota

 

Hiša vseh generacij Kungota je namenjena vsem generacijam občine Kungota. Je kraj,  kjer lahko preživljajo prosti čas, spoznajo sokrajane, nove vsebine, se naučijo novih spretnosti in  s  tako poskrbijo za kvalitetno preživljanje prostega časa Kungovčanov.

Vse aktivnosti so zasnovane na prostovoljni bazi in niso plačljive. Hiša je svoja vrata odprla 1. oktobra 2013 in je odprta vsak delovnik med 7.00 in 21.00.  V teh letih je Hiša generacij pod streho sprejela več kot  23 tisoč obiskovalcev.

 

Ideja o ustanovitvi hiše vseh generacij Kungota se je porodila županu, ko je v Franciji v pobratenem Foëcy-ju videl podoben objekt, vendar v veliko bolj okrnjeni različici. Hkrati je ob večletnem poslušanju sokrajanov uvidel, kaj bi  kraj takšen objekt veliko prinesel. Občani so potrebovali prostor, kjer se lahko družijo ter krepijo socialne stike.

Hiša vseh generacij Kungota (nekoč šola, kasneje vrtec) je leta 2013 bila celovito obnovljena. S pomočjo evropskih sredstev sta bili obnovljeni fasada in streha, kasneje je bila izvršena še energetska sanacija. Notranjost je uredila občina s pomočjo Režijskega obrata, vsa notranja oprema je bila hiši podarjena (večinski del Gostišče Denk) ali pridobljena na dražbah.

Vse aktivnosti so brezplačne in se odvijajo  po načelu ‘Od ljudi, za ljudi’.

V dopoldanskih urah lahko občani Kungote v Hiši generacij ponuja dopoldanski program za  aktivno preživljanje prostega časa. Na voljo je Igranje družabnih iger, vodeni sprehodi, rekreacija,  ročna dela, miselne igre, srečevanja  s pobratenimi društvi. Ob hiši je zeliščni vrt, rusko kegljišče, na voljo je tudi pikado. V hišni kuhinji pogostokrat zadiši po svežem pecivu, obiskovalci čas preživljajo tudi z branjem časopisov, spremljanju televizije ali se sprehajajo po svetovnem spletu. Hiša ponuja tudi kosila.

V popoldanskem času se srečujejo člani komisije za samopomoč, odvijajo se različne oblike rekreacije, različni spretnostni krožki, tečaji tujih jezikov…skratka Hiša generacij v Kungoti živi polno življenje.

Tekst in foto Maja Kolmanič

Mogoče vam bo všeč