Nekategorizirano

Krkovič Pahorju: ustavite zlonamerne manipulatorje s Slovensko vojsko

Ministrica za obrambo Andreja Katič iz kvote SD Dejana Židana, ki se ji iztekajo zadnji dnevi mandata, se bo Slovencem vtisnila v spomin med drugim tudi zato, ker ji je v “uspelo” Slovensko vojsko spraviti praktično na beraško palico. Zadnji dnevi njenega ministrovanja pa nekako sovpadajo s pripravami na praznovanje Dneva državnosti. In pri tem si je ministrica vnovič privoščila škandalozno potezo, ko je v soboto, 16. junija položila venec pri obeležju na padli helikopter agresorske in okupatorske, ki so ga 27. junija 1991, torej prvi dan vojne za Slovenijo, zrušile obrambne sile novo nastale države Slovenije. Pilotiral ga je Toni Mrlak, sicer Slovenec, ki pa je bil pilot sovražne JLA. Vseeno pa si je ministrica Katičeva ob polaganju venca dovolila izreči grobo laž, da je bil helikopter sovražne JLA sestreljen “krivično!” S to izjavo je dobesedno pljunila v obraz vsem osamosvojiteljem in umazala spomin na slovenske žrtve v desetdnevni osamosvojitveni vojni.

Zgroženost in ogorčenost nad lažmi in manipulacijami z zgodovinskimi dejstvi ministrice za obrambo Katičeve je v protestnem pismu vrhovnemu poveljniku in predsedniku Republike Borutu Pahorju izrazil predsednik Društva Moris Kočevska Reka, brigadni general Tone Krkovič. “Zgrožen sem nad novo razsežnostjo zlorabe institucij in atributov slovenske države za umazan politični napad na vrednote slovenske osamosvojitve in posameznike, ki smo v tistem času opravljali najbolj izpostavljene funkcije,” je v pismu Pahorju zapisal Tone Krkovič. Ob tem je Krkovič napovedal, da bo proti Andreji Katič sprožil ustrezne pravne ukrepe, med drugim je napovedal odškodninsko tožbo, ker mu je z izrečenimi lažmi Katičeva povzročila nepremoženjsko škodo zaradi razžalitve časti in dobrega imena. Brigadir Krkovič je bil na čelu Brigade Moris, ki je varovala središče Ljubljane s slovenskim državnim vrhom in po njegovem ukazu je bil sestreljen helikopter JLA, ker je preletaval središče Ljubljane.

Tone Krkovič predsedniku Borutu Pahorju polaga na dušo in srce, da je treba “enkrat za vselej pogumno povedati zlonamernim manipulatorjem, kdorkoli že so, da vojna za slovensko samostojnost ni okrvavljena s krvjo na račun kršitve mednarodnega vojnega oz. humanitarnega prava, še manj pa z bratomorno krvjo. Zmagovita vojna za samostojno Slovenijo je, kar se tiče nas braniteljev, ena najčistejših in najpravičnejših vojn v zgodovini, saj praktično ni naroda na svetu, ki si je svojo samostojnost, če jo je bilo treba braniti v vojni, izbojeval na tako moralen in strokovno racionalen način!” Gre seveda za osebe, ki so nasprotovale slovenski osamosvojitvi, ker jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija. 

Prav krog ljudi, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija je odgovoren tudi za to, da so slovenski vojni veterani, sicer pod streho Lipičeve ZVVS izdajalsko obrnili hrbet prvemu komandantu Manevrske strukture narodne zaščite, iz katere se je razvila Teritorialna obramba in Slovenska vojska. Ko je decembra 2013 ob odkritju pomnika osamosvojiteljem v Murski Soboti kot svečani govorec nastopil brigadir Tone Krkovič, so pripadniki Lipičevih veteranov bojkotirali prireditev! Temui lahko mirne duše rečemo dejanje izdajstva. Svojstveno dejanje izdajstva je tudi poskus, da se ob 50 letnici ustanovitve teritorialne obrambe, ki je bila del oboroženih sil komunistične Jugoslavije,s prigodno priponko, na kateri sta znak Slovenske vojske in rdeča zvezda, vsiljuje zgodovinska laž, kako Slovenska vojska nadaljuje tradicijo takratne teritorialne obrambe. 

Kot posmeh slovenskim osamosvojiteljem gre razumeti tudi prisotnost častne enote garde SV na sobotnem dogodku v Rožni dolini. Da je za to sramotno dejanje objektivno odgovoren  načelnik GŠ SV generalmajor Alan Geder, je prepričan Tone Krkovič. Iz SV pa so na naše vprašanje, kdo je ukazal prisotnost gardistov, pilatovsko odgovorili:

“Slovenska vojska sodeluje z Gardno enoto na slovesnostih, ki so posvečene dogodkom skladno s protokolarnimi pravili in postopki, ki narekujejo prisotnost Gardne enote. Sodeluje na podlagi civilno vojaškega sodelovanja in prošenj civilnih organizacij in društev, ki imajo tudi s SV sklenjene letne načrte o sodelovanju. Prisotna je tudi na spominskih slovesnostih, kjer so slavnostni govorniki vrhovni poveljnik obrambnih sil, minister za obrambo ali načelnik Generalštaba SV.”

Tudi zato Tone Krkovič od predsednika Pahorja kot vrhovnega poveljnika Slovenske vojske pričakuje, da nemudoma ukrepa z odločnim stališčem, tako v javnosti, kot znotraj obrambnega sistema. “Kajti, treba je enkrat za vselej pogumno povedati zlonamernim manipulatorjem, kdorkoli že so, da vojna za slovensko samostojnost ni okrvavljena s krvjo na račun kršitve mednarodnega vojnega oz. humanitarnega prava, še manj pa z bratomorno krvjo. Zmagovita vojna za samostojno Slovenijo je, kar se tiče nas braniteljev, ena najčistejših in najpravičnejših vojn v zgodovini, saj praktično ni naroda na svetu, ki si je svojo samostojnost, če jo je bilo treba braniti v vojni, izbojeval na tako moralen in strokovno racionalen način. Perverzno je, da tragični primer s pilotom Mrlakom skušajo manipulirati prav tiste politične sile, ki sicer prisegajo na čaščenje komunistične ideologije in njenih nosilcev, ki so v času druge svetovne vojne in revolucije dejansko namerno pobijali civilne osebe, celo ženske in otroke, cela naselja Romov… Mi jih nismo in to vemo mi in oni, ki o nas, osamosvojiteljih, tako nesramno lažejo.”

Mogoče vam bo všeč