Nekategorizirano

Kraljevska poroka in nov plemiški naziv – vojvoda in vojvodkinja iz Sussexa

Angleška kraljica Elizabeta II je danes 19.5.2018 – na dan poroke svojega vnuka princa Harryja – njemu in njegovi soprogi Meghan Markle podelila plemiška naziva.

Novi naziv princa Harryja je njegova kraljeva visokost vojvoda Sussex, Earl of Dumbarton in Baron Kilkeel (Duke of Sussex, Earl of Dumbarton and Baron Kilkeel.).

Gospa Meghan Markle je s poroko z princem Harryjem dobila naziv njena kraljevska visokost vojvodkinja iz Sussexa. (Her Royal Highness The Duchess of Sussex.)

Mladoporočencema iskreno čestitamo. 

Plemiški in viteški nazivi v Združenem kraljestvu
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
 
 
Aristokracija v Združenem kraljestvu je sestavljena iz perov – nosilcev dednih nazivov (ang. peers), baronetov (dedni naziv, katerega nosilec pa ni per) in grbonosnih zemljeposestniških družin fevdalnega porekla, ki nimajo nazivov ( ang. landowners, landed gentry) in ki jo lahko primerjamo s kontinentalnim nižjim plemstvom. Medtem ko peri in baroneti nosijo nazive, ki so jih v preteklosti njihovi predniki prejeli od angleških, škotskih in britanskih monarhov, “landed gentry” nima nobenega uradnega položaja, razen tega, da so njihovi družinski grbi registrirani pri Kraljevem heraldičnem kolegiju in imajo kot “gentlemen” mesto v angleškem in škotskem prednostnem redu.

Baroneti so ekvivalent kontinentalnih dednih vitezov.

Vsi pripadniki britanskega plemstva razen perov so legalno gledano navadni smrtniki (ang. commoners).

Plemstvo

Peri so takoj za kraljevsko družino vrhnji sloj britanske družbe.

Obstaja pet nivojev perstva (ang. peerage). Njihovi nazivi so razvrščeni po pomembnosti.

Vsi nazivi so dedni po načelu primogeniture(ob smrti nosilca naziv avtomatsko preide na (najstarejšega) sina, najbližjega moškega sorodnika oz. v zelo redkih primerih hčer, če ni moških dedičev), baron pa je lahko tudi doživljenjski naziv (ang. life peerage, ko nosilec umre, njegovi potomci ne dedujejo naziva.

Takšni baronski nazivi se dandanes večinoma podeljujejo politikom, ki po odstranitvi večine dednega elementa iz lordske zbornice predstavljajo večji del članov Zgornjega doma).

Mogoče vam bo všeč