Nekategorizirano

KORONSKI ČASTILCI IZ INDIJE

Pandemija Covid-19 iz ljudi potegne mnoge dobre, a tudi mnoge slabe in celo popolnoma nore ideje. Zanimive novice prihajajo iz Indije, kjer je po današnjih podatkih potrjenih 14.425 okuženih in 488 mrtvih. Pravzaprav zelo malo glede na 1,3 milijardno populacijo pod Himalajo. Država je zapovedala karanteno in na ulice poslala okrepljene policijske enote, da preverjajo, če so ljudje disciplinirani.

Vendar imajo pri tem težave, saj se veliko oseb enostavno ne ravna po državnih navodilih. Tako so v indijski državi Knyakamari podelili policiji posebno pooblastilo, da lahko postavi 10 vprašanj osebi, ki se ne drži pravil samoizolacije. Vprašanja so povezana s situacijo in pogoji karantene. V kolikor oseba ne odgovori na kakšno vprašanje pravilno, ji izrečejo denarno kazen. Pri več napačnih odgovorih pa je kazen tudi zapor. A med vprašanji v priročniku, ki ga dobi vsak na cesti dežurni policist, je tudi vprašanje: »Kdo ljubi Crohna?« Jasno, skoraj nihče ne zna odgovoriti na to vprašanje in posledica je denarna kazen na licu mesta!

Kje pa je vzrok za takšno ravnanje policije? Pojavila se je namreč sekta častilcev korona virusa, ki sebe imenujejo »Crohna lovers«. To so mladi, ki hodijo naokrog brez zadržkov in trdijo, da širijo korona virus v dobrobit človeštva.

 Ukrepi so v Indiji v veljavi od 24. marca 2020 naprej. V indijski državi Chhattisgarh sta se mlademu paru rodila dvojčka. Fantku sta starša dala ime Covid, deklici pa Corona. Mati, 27-letna Preeti Verma, je novinarjem agencije Press Trust of India izjavila:

»Rojstvo ni bilo najbolj enostavno in brez zapletov. Še posebej, ker so pričeli veljati ti protivirusni ukrepi. Tako sva z možem želela, da bi postal njun rojstni dan še bolj pomemben in da si ga bomo še bolj zapomnili.« Tako starša trdita, da ju bodo njuna imena vedno spominjala na vse težave, ki sta jih doživela med samoizolacijo in ob rojstvu dvojčkov v državni bolnišnici.

Ukrepi v Indiji obsegajo tudi prepoved prometa z vlaki in letali. Prav tako imajo mnogi težave, da bi prišli do trgovin s hrano in lekarn. Indija ima malo potrjenih primerov okuženih, če jo primerjamo z ZDA, Italijo ali Kitajsko. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da bo imela Indija v naslednjih tednih velike težave in porast primerov, saj je jasno, da je v velikem delu države zdravstvena oskrba na zelo nizkem nivoju. V javnih bolnicah bo verjetno hitro zmanjkalo prostora, osebja, zaščitne opreme in ostalih možnosti za zdravljenje velike množice bolnikov.

Pripravil Andy

 

Mogoče vam bo všeč