Nekategorizirano

Koronavirus v Sloveniji. Nekateri bodo z uvozom in prodajo zaščitnih mask bajno zaslužili

Že v preteklih dneh, ko smo čakali, kdaj se bo Slovenija pridružila državam z okuženimi z novim koronavirusom, so ljudje hiteli v lekarne in trgovine s sanitetnim materialom, da bi se oskrbeli z zaščitnimi maskami. V večini so dobili enak odgovor, da so zaloge zaščitnih mask za enkratno uporabo pošle, da o posebnih maskah, ki nudijo ustreznejšo zaščitno, ne zgubljamo besed.

							Zvečer jim pritisk dvigne vest, da je vlada Marjana Šarca v odhajanju 14. februarja na Kitajsko poslala  1.213.400 zaščitnih mask. Da te maske itak ne zagotavljajo primerne zaščite, je bil skrajno ciničen odgovor Ministrstva za zdravje. Zakaj so jih potem poslali na Kitajsko, če ne nudijo ustrezne zaščite, je bilo najpogostejše vprašanje na družbenih omrežjih. Da je šlo za donacijo, se je glasil odgovor s prostodušnim priznanjem, da se bomo v Sloveniji soočili s pomanjkanjem ustreznih zaščitnih mask. Kaj bi z maskami, če je že dovolj redno umivanje rok, sporočajo uradniki NIJZ zaskrbljenemu plebsu.

Po včerajšnjem prvem primeru okužbe s koronavirusom smo danes že pri treh, verjetno jih bo jutri in pojutrišnjem še več. Zaščitnih mask pa še vedno ni. V Mariborski lekarni pri UKC Maribor nas odpravijo, da so jim zaloge že zdavnaj pošle in ne vedo, kdaj dobijo nove količine. V osrednji ptujski lekarni so omejeno količino zaščitnih mask dobili v sredo. Pri prodaji so nadvse racionalni: kupiš lahko le pet za enkratno uporabo in eno, ki nudi kakovostnejšo zaščito.

Kaj pa cene? Te pa so se s pojavom koronavirusa v Sloveniji preprosto podivjale!

Cena tiste za enkratno uporabo, verjetno gre za izdelek domžalske Tosame, je poskočila kar za 400 odstotkov, iz 0,15 evra na 0,95 evra. Cena kakovostnejše maske s certifikatom FFP 3 se je podvojila, iz 7,5 na 15 evrov. V Pomurskih lekarnah v Murski Soboti so prav danes dobili manjšo količino. Na voljo so le maske za enkratno uporabo domžalske Tosame, paket petih mask pa stane 2,5 evra. Še skok čez mejo k sosedom v avstrijsko Radgono. Mask ni, morda tudi zaradi slovenske nakupovalne mrzlice, pa tudi zato,  ker je Avstrijo že zajela epidemija koronavirusa. Lekarnarka celo pove, da je moč kakovostne maske s certifikatom kupiti na črnem trgu, cena pa med 20 in 30 evri.

“Kje so imeli pamet Šabeder, Šarec in Cerar, ko so Kitajcem ponudili pomoč v obliki 1,2 milijona zaščitnih mask,” so besede enega večjih poznavalcev slovenskega trga z zdravili in sanitetnim materialom. “Vse države so najprej poskrbele zase, s Kitajci vred. Ti so ladjo, polno zaščitnih mask, preprosto vrnili v domače pristanišče in maske porabili doma!”

Da so v napovedih morebitne epidemije koronavirusa v Sloveniji, ki je stroko z zdravstvenim ministrstvom našla na levi nogi, nekateri začutili možnost bajnega zalužka, dodaja poznavalec. “Pravočasno so pokupili vse in povsod, zdaj pa se ponujajo kot  rešitelji, vendar s cenami, ki letijo v višave. Ne gre za resne uvoznike in trgovce, temveč špekulante, ki izrabljajo pomanjkanje in človeško stisko,” pravi poznavalec. 

Iz slovenskih Blagovnih rezerv pa še vedno nobene informacije, kdaj bodo na prodaj kakovostne zaščitne maske. Menda bo treba čakati do maja.

Mogoče vam bo všeč