Nekategorizirano

Koronavirus: V Italiji vse huje. V Lombardiji hudo, kot bi eksplodirala bomba!

Učinek eksplozije je enkraten, to pa se nadaljuje in je nalezljivo,” o situaciji zaradi koronavirusa v najhuje prizadetih italijanskih območjih, pravi Giacomo Grasselli, ki v Lombardiji trenutno koordinira mrežo enot intenzivne nege v tamkajšnjih bolnišnicah. Mi pa smo se pogovarjali z italijansko zdravnico, ki pravi, da kljub črni statistiki, številni bolezni in ukrepov še vedno ne jemljejo dovolj resno.

V Lombardiji imamo sicer sodoben in učinkovit zdravstveni sistem, ampak težava v središču izbruha je, da je do trenutka, ko ugotoviš, kaj se dogaja, težava že neobvladljiva. Upam, da se v drugih državah to ne bo zgodilo. Najbolj pomembno za vsako državo je, da oblasti razumejo, da je brez učinkovitih ukrepov proti širjenju bolezni, ogrožen zdravstveni sistem – in to ne glede na to, kako dober je. Za že bolne potrebujete ventilatorje in postelje, najbolj pomembno pa je, da populacijo naučite, da mora osvojiti določene vzorce vedenja, da se ustavi širjenje bolezni, piše 24ur.

Vlada Marjana Šarca v odhajanju je na torkovi dopisni seji sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma.

Podatki za Italijo (torek ob 18. uri) kažejo, da je bilo okuženih 10.149 ljudi, od tega kar 5794 v Lombardiji. Doslej jih je umrlo 631, od tega 468 v Lombardiji. Smrtnost se je še povišala in je 6,2-odstotna oz. eno odstotno točko več kot v ponedeljek. Podatki za Lombardijo so še bolj skrb vzbujajoči, smrtnost je še višja, kar 8-odstotna. S ponedeljka na torek se je število mrtvih v Italiji povišalo za 168, od tega jih je 135 umrlo v Lombardiji. Gre za 36,2-odstotno povišanje v enem dnevu, je včeraj pozno popoldne sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli.

V Italiji je največ obolelih, 39,2 odstotka, starejših od 70 let, sledi starostna skupina med 51 in 70 leti, ki predstavljajo 37,4 odstotka obolelih, pri mladih pa je odstotek veliko nižji: skupina med 19 in 50 leti predstavlja 22 odstotkov vseh obolelih, mlajši od 19 let pa predstavljajo le 1,4 odstotka obolelih.

Tako pa na italijansko avstrijski meji kontrolirajo prihajajoče iz Italije:

Mogoče vam bo všeč