Nekategorizirano

Bolgarija: V Sofiji dva novo obolela s koronavirusom, skupaj jih je šest«

Bolgarski premer Boyko Borisov je ob koncu  video posvetovalnega sestanka evropskih voditeljev v zvezi z COVID-19. sporočil naslednja dejstva:  Pričakuje se da bo virusa preživelo do 70 odstotkov obolelih. Na samem sestanku so predvideli 25 milijard EUR za programe, opremo, posebej aspiratorji, ki so ta trenutek najpomembnejši.

Glavna ugotovitev je, da so skoraj vsi zamudili z ukrepi za zajezitev. Kot rečeno, odstotek  okužene populacije v Evropi, ki bo preživela  virus je okrog 70 %. To so podatki, ki so jih dobili o največjih evropskih inštitutih, ki se ukvarjajo s problemom  koronavirusa. Baje se je pojavilo mnenje v določenem delu Evrope, da je to umetno sproduciran problem  ter  da obstajajo  večji in resnejši problemi, kot so naftna kriza ali novi recesijski val, ki bo kmalu udaril z vso silo.

V Bolgariji je do sedaj 6 obolelih z virusom COVI 19 od tega dva povsem nova. Vsi  ugotovljeni primeri okužbe se nahajajo v njihovem največjem UKC » N.I. Pirogov« v Sofiji. Nobeden od okuženi ni potoval ali  prišel iz tujine pred kratkim. Kot sem uspel izvedeti, v njihovem mestnem potniškem prometu v bolgarski prestolnici opravljajo obvezno razkuževanje  avtobusov  na končnih postajališčih, ko odložijo zadnje potnike.

Zanimiva je navedba iz vsebine konference, da so vse države članice ustavile oziroma prepovedale izvoz medicinskih izdelkov. Posebej se zdi čudno, glede na to, da so jih polna usta solidarnosti, ki pa je v tem primeru popolnoma izostala kot taka. Zato tudi v določenih zavodih ali obratih že poskušajo izdelati in testirati opremo, ki bi bila primerna za okoliščine kot so sedaj. Tukaj pride pregovor, ki ni samo njihov ampak univerzalen, »pomagaj si sam in bog ti bo pomagal«. Izkušnje učijo, da ko nekomu nekaj daš šele takrat ugotoviš, da prav to potrebuješ. Tukaj pa se na da izogniti  primerjave  s Slovenijo, ki je pred  slabim mesecem podarila  ogromno število mask, sedaj pa če jih iščeš z lučjo pri belem dnevu, pa jih ni za dobiti ali pa po neki iracionalni ceni.

Posebej je treba pri vsem tem, kot bi naj sklenili z video konzultacijami  je to, da  z uvajanjem določenih ukrepov,  se ne škoduje še več drugi rizični skupini kot je populacija v starosti nad 60 let, ki bi v primeru zaprtja šol vrtcev in drugih vzgojno varstvenih ustanov, najbolj izpostavljena.
Evropa in posamezne članice  rabijo  modre, pretehtane in  preudarne  ukrepe za izhod tega, na žalost  epidemiološko intenzivnega virusa, ki lahko pripelje do pandemičnih razsežnosti.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč