Nekategorizirano

Koronavirus: Celjani uvedli dodatne samozaščitne ukrepe

Prihodnji teden zdravstveni delavci pričakujejo pritisk na zdravstvene ustanove, saj se bo število okuženih povečalo. Vse občanke in občane pozivamo k skrajno samozaščitnemu ravnanju, ne le, kar se tiče preprečevanja virusne okužbe, temveč tudi sicer. Naj bodo previdni in naj, kolikor je to mogoče, ne tvegajo poškodb, zaradi katerih bi dodatno obremenili zdravstvene ustanove.   

 

 V skladu z situacijo in priporočili Vlade oziroma prošnjo predsednika Vlade Janeza Janše, je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot se je  ponedeljek dopoldne sestal s predstavniki Civilne zaščite, Zdravstvenega doma Celje, Splošne bolnišnice Celje, Gasilske zveze Celje in Poklicne gasilske enote Celje. Celje se pripravlja na prihodnje dni, ko bo verjetno obolelih vse več.

 

Mestna občina Celje je že ustavila  Celebus in ostali javni potniški promet, upravna stavba je zaprta prav tako, razen zagotovljenega dežurstva,  so že zaprte trgovine in lokali, šole in vrtci, zdaj bodo zaprli tudi vsa otroška igrišča. Tam, kjer igrišča nimajo ograd, moramo zaupati, da se občanke in občani zavedajo, kako škodljivo je lahko trenutno zadrževanje otrok in odraslih v skupinah. Predstavnik SB Celje dr. Andrej Strahovnik je na ponedeljkovem  sestanku posebej poudaril, da nobena institucija ne more narediti toliko kot vsak posameznik sam z odgovornih obnašanjem in ravnanjem.  Prav tako bolnišnica je pripravljena z dvajsetimi sobami za  morebitno  hospitalizacijo  pacientov z očitnimi zanki koronavirusa od tega 8 za intenzivno nego. celo za fazo največjega eksplozivnega izbruha do 100 postelj. Splošna bolnišnica Celje se bo razdelila v dva popolnoma ločena dela za obravnavo hospitaliziranih zaradi drugih zdravstvenih stanj in za obravnavo okuženih s koronavirusom.

 

Prihodnji teden zdravstveni delavci pričakujejo pritisk na zdravstvene ustanove, saj se bo število okuženih povečalo. Vse občanke in občane pozivajo k skrajno samozaščitnemu ravnanju, ne le, kar se tiče preprečevanja virusne okužbe, temveč tudi sicer. Naj bodo previdni in naj, kolikor je to mogoče, ne tvegajo poškodb, zaradi katerih bi dodatno obremenili zdravstvene ustanove.  

 Zaskrbljujoča je bila vest  da  je odkrita prva okužena oseb med zaposlenimi v Domu starejših občanov Lipa v Štorah in dela  na oddelku nege. Ta zaposlena živi v Šmarju pri Jelšah ki predstavlja glavno žarišče Covid  19 v celjski regiji, pravzaprav  so Šmarje  pri Jelšah nekakšen  Slovenski »Wuhan«, kjer je, pa po besedah Čakša, število oseb ki kažejo vse klinične znake okužbe bistveno večje, celo čez 100 in da so se občani sami  lotili ukrepov kot je samoizolacija bistveno prej kot pa je bila zaukazana.

 

 

V Celju  je vse  podrejeno izvajanju in podpori ukrepov, ki so nujni v boju zoper koronavirusu. Zgodilo se je to da znamenita celjska  Prva gimnazija prvič zaprta v  svoji  dolgi 211 letni zgodovini obstoja, celo med prvo in drugo  svetovno vojno je delovala nepretrgano.

S strani Civilne zaščite Zahodnoštajerske pokrajine je bilo razdeljenih 29 tisoč kosov opreme 33 občinam ki spadajo pod regijo. Kriterij za razdelitev pa seveda ogroženost in število obolelih z virusom, je dejal Janko Melanšek, iz URSZR,  ki je tudi poveljnik CZ Zahodnoštajerske regije. S to razdelitvijo so pravzaprav zadostili potrebam po opremi za delujoče  člane CZ in ostalih, ki dežurajo in so povezani z organizacijo boja proti koronavirusu.  Da lahko opravljajo svoje delo, da ne predstavljajo dodatno nevarnost za druge.  Teh  je prej  v omenjenih  občinah skoraj 100 oseb, koordinatorjev.

 

 

Pri vsem tem kar se dogaja je pa nekaj iracionalnega in nerazumljivega  za racio, razum , po merilih siceršnjega vsakdana. Država in vsa dogajanja in družbenega in poslovnega življenja so  popolnoma ustavila. ustavilo pa se ni človekovo razmišljanje, vsaj pri delu populacije, da vse to kar se dogaja in da je več kot očitno to  resno, hudo resna zadeva in težava, problem za našo celotno državo, pa tudi čez mejo, se jih ne more dotakniti, da jih bo zaobšlo, da lahko živijo po svoji »postavi« in da bo njihovo » junaštvo« del zgodbic , ki jih bodo pripovedovale  če z desetletja nekaj skrajno »pozitivnega« in herojskega v primerjavi z onimi, ki so bili pripravljeni upoštevati odredbe, ukaze, navodila. Žal pa to ni herojstvu, uporništvo, drznost. Nasprotno. To je nezrelost, neodgovornost in predvsem   pa nevarnost za okolje in ogrožanje celotne skupnosti. Če bi to za trenutek dojeli in doživeli katarzo, očiščenje in potegnili otroke iz igrišč, nekatere iz nedeljskega piknika na vrtu, ki je bil že »dolgo » načrtovan, nabijanje glasbe  iz odprtih avtomobilov, bi bilo nekaj nezaslišano dobrega in bi mogoče po tem bili znani  in da so po teh in takšnih potezah odgovornosti morda razlagali vnukom. To pa bi  bilo ta pravo početje.

Življenje se bo morda zelo kmalu vrnilo v normalne vsakdanje tirnice, bodite del tistih ki ste bili del rešite in del problema. Potrpeti in biti dober do svojih bližnjih, do sosedov,  do soljudi sodržavljanov nikakor  ni tako velika »žrtev« za nikogar ki si želi boljšega in z gotovostjo lahko rečem tudi bolj zdravega jutri.

Ta  boljši jutri potrebuje  tebe odgovornega  zdaj, danes, zato ostani doma in bodi zdrav!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč