Vir: Posnetek zaslona
Konzervativna mladinaPolitikaSvet

[Konzervatizem po svetu] TRUDEAU ŽIVČEN: BO V KANADI ZAVLADALA KONZERVATIVNA STRAN?

Napetost v Kanadi narašča, kar se je pokazalo tudi v zadnjem govoru liberalnega kanadskega premierja Justina Treudeuja. Zadnje javnomnenjske ankete namreč kažejo na možnost poraza njegove liberalne stranke.  

  1. september je dan, ko se bodo Kanadčani odločali o tem, kdo bo v naslednjem mandatu vodil drugo največjo državo sveta. Včeraj so se kandidati soočili na zadnjem predvolilnem soočenju, kjer so se kopja lomila zoper vprašanja nadaljnje zunanje politike, pri katerem sta si močno skočila v lase trenutni premier Trudeau in vodja opozicije, konzervativec Erin O’Toole.

Po sredini debati, ki je v celoti potekala v francoščini, je najnovejša anketa močno povečala predvolilno napetost: prvič v šestih letih je namreč ogrožena vladavina liberalne stranke, vendar nobeni strani ne kaže, da bo dobila absolutno večino v 170 sedežnem parlamentu.

Trudeau je bil v zadnjem času deležen ostrih kritik, ki so vplivale na njegovo priljubljenost, najbolj pa mu je opozicija očitala postavljanje lastnih interesov pred interesi državljanov in spodletelo podnebno politiko. Padale so tudi težke besede glede Afganistana, kjer se je aktualnemu premierju očitalo, da je vrgel puško v koruzo in zabil žebelj v krsto demokraciji v Afganistanu.

Trenutna koalicija v Kanadi je manjšinska, saj je Trudeau po vnovični zmagi na volitvah leta 2019 izgubil kar nekaj sedežev. Glede na to da ni izpolnil številnih visokih pričakovanj, ki jih je obljubljal v prejšnji kampaniji, so se tako na široko odprla vrata morebitnemu preobratu v Kanadi.

Avtor:  CŽ

Mogoče vam bo všeč