Vir: SDM
Konzervativna mladinaPolitikaSlovenija

[Podprimo] SLOVENSKA DEMOKRATSKA MLADINA ZA NOV ŠTUDENTSKI JUTRI

Slovenska demokratska mladina, podmladek največje koalicijske stranke SDS, je z izjavo za javnost glede situacije v javnem zavodu Študentski domovi Ljubljana pozvala k umiritvi strasti med upravo študentskih domov in njihovimi uporabniki. Kot že znano, je počilo v januarju, ko so se med uporabniki pojavile govorice, da bo uprava študentskih domov varnostno službo, ki je bila uvedena za zagotavljanje varnosti medtem, ko so bili študentski domovi zaprti, podaljšala tudi po končanju zdravstvene krize.

Varnostna služba in nenajavljeni vdori v apartmaje: študentski dom ali zapor?

Pred zdravstveno krizo, ki je zaprla študentske domove, je velika večina domov v javnem zavodu Študentski domovi Ljubljana poznalo tako imenovano »dežurno službo«, ki je bila v domu prisotna 24 ur, razdeljena na štiri izmene, študenti pa so si jo krili sami. Dežurni študent je imel več nalog: od skrbi za pošto, rezervacij skupnih prostorov, pralnic, skrbi za vhodna vrata, ob morebitnih težavah pa  je poskrbel, da je v dom intervenirala profesionalna varnostna služba. V času zaprtja domov je uprava Študentskih domov Ljubljana sledila vladnim odlokom, za varnost pa je v samem domu poskrbela tako, da je najela več varnostnikov, ki so »nadomestili dežurne«. Študente je kasneje razburilo, da misli uprava te varnostnike ohraniti tudi po tem, ko bo kriza s Covid-19 le še bridek spomin. Ob nelagodnem odzivu študentov, je začela uprava z njimi neprimerno komunicirati, pojavljati so se začeli tudi nenajavljeni in neprimerni vdori v stanovanja in apartmaje uporabnikov, in četudi je slednje hud poseg v ustavne pravice uporabnikov, konkretno nedotakljivosti stanovanja, je potrebovala uprava dolgo časa, da se je za te vdore opravičila.

Mi smo šdl: anonimna skupina študentov, ki je pozvala k spremembam

Medtem ko je Svet stanovalcev opozarjal na zgoraj omenjene neprijetnosti, je ločeno od njega vzniknila anonimna skupina nezadovoljnih uporabnikov ŠDL, imenovana »Mi smo šdl!«. Iz majhne skupine je nastalo pravo gibanje, ki trenutno šteje več kot 2700 nejevoljnih študentov. Ne samo da je skupina opozarjala na težave uporabnikov, kmalu  je pritegnila tudi podmladke levih strank in civilnih družb, ki so krivdo za nastalo situacijo (in seveda za vse probleme, ki jih imajo študenti in uporabniki domov) zvalile, ob upravi, na vladajočo koalicijo. Konkretne zahteve in predlogi so se kmalu začeli manifestirati v spise neutolažljivih se levičarskih frustracij, ki samo – tako kot je značilno za levičarje – na videz veliko obetajo, kot se pa je do sedaj pokazalo za tipično prakso, pa na koncu ostanejo samo mrtva črka na papirju. V objavah so se kmalu začeli pojavljati pozivi k petkovim protestom, krivdo za zaprtje domov, ki naj bi bil povod k uvajanju »zapornega režima«, pa je skupina predpisala »neposlušni vladi«. Namesto k ponujeni roki in strpnemu pogovoru z upravo, so se pričeli pozivi k bojkotu, mazaškim akcijam in drugim neprimernim načinom nagajanja upravi, ki pa se na te odzive ni več odzivala. Tako je prišlo do kroga nesoglasij, kateremu zaenkrat ni videti konca.

SDM ponudila roko mediatorja

Slovenska mladina je v svoji izjavi izpostavila, da je bilo zaprtje študentskih domov nujno potrebno za omejitev širjenja okužb s Covid-19. Glede na to da so že več let zapored opozarjali na problematiko mladih v domovih, nas ne čudi, da so s konkretnimi predlogi ponudili roko mediatorja in rešitelja iz nastale situacije. Če že pogledamo nekaj izstopajočih odločb, pozivajo k uvedbi t.i. »stanovalskega refernduma«, na katerem bi se stanovalci posameznega doma sami odločili, ali želijo profesionalno varnostno službo ali »prejšnji režim«, pripravo skupnega dokumenta, ki bi pomenil spravo med sprtima stranema, vzpostavitev neposredne komunikacije s predstavniki domov, prenovi domskega reda, smotrnemu vlaganju v infrastrukturo, sankcioniranju tistih, ki nelegalno vstopajo v domove…, skratka hitro lahko uvidimo, da je bilo potrebnega veliko truda in poizvedovanja s terena, da so lahko pripravili tako konkretne, vsebinsko izstopajoče predloge.

Je za slabo stanje v Študentskih domovih Ljubljana res kriva tretja Janševa vlada?

Vprašljiva požarna pot v študentskih domovih Mestni log 3 in 4. Zastarele kopalnice v domovih Rožna dolina, najhuje je v 13 in v Domu Ilirska, slabe kuhalne površine v domovih 8, pa na Kardeljevi ploščadi, zamašeni vodovodni sistemi in prenova talnih površin. Tudi to so bili očitki nezadovoljnih študentov – pa vendar, če objektivno pogledamo na opisane probleme, a izgledajo kot problem, ki bi nastal v enem letu ob praznih domovih? Seveda ne. Je pa zgovorno naslednje dejstvo: medtem ko so prejšnje leve vlade v 10 letih namenile študentskim domovom 31.858.166€, so po drugi strani nevladnim organizacijam, ki imajo sedež na Metelkovi 6 namenile kar 6 milijonov več, kje so šele vse druge nevladne organizacije. In v kaj je to pripeljalo? V študente, ki živijo v slabih razmerah in po drugi strani v nehvaležne protestnike, izvirajoče iz civilne družbe, ki pomagajo k širiti virus Covid-19.

FRANC IZ SDM

OPIS:

Slovenska demokratska mladina je v svoji izjavi za javnost izpostavila, da je bilo zaprtje študentskih domov sorazmeren ukrep, ki je pripomogel k ustavitvi širjenja okužb s Covid-19. Hkrati so izpostavili pomen dežurne službe, ki naj bi marsikateremu študentu predstavljala finančno razbremenitev v času študija  in obenem ostro obsodili enostransko uvedbo profesionalne varnostne službe. Menijo namreč, da gre za tako veliko spremembo, v navsezadnje življenja teh uporabnikov, za katero je potreben širši konsenz. Inovativno rešitev po njihovo predstavlja uvedba t.i. »stanovalskega referenduma«, na katerem bi uporabniki lahko sami odločili, ali želijo imeti varnostno službo ali dežurnega učenca. Obsodili so tudi uničevanje lastnine, nenapovedane vdore v apartmaje uporabnikov in neprimerno komunikacijo, ki so je bili deležni določeni uporabniki s strani uprave. Po njihovem je ključ do rešitve širši konsenz, ki temelji na demokratični odločitvi. Prav tako so pozvali k sodelovanju vseh podmladkov, sveta stanovalcev in drugih zainteresiranih organizacij, ki bi se končalo s pripravo skupne resolucije, ki bi predstavljala spravo. Obenem so pozvali k smotrnemu vlaganju v infrastrukturo, ki bi vključevale tudi želje stanovalcev, volitve stanovalcev pa bi se izvedle preko elektronske oblike in sicer po vzoru nedavnih volitev v študentske svete fakultet Univerze v Ljubljani. Na koncu so Vladi Republike Slovenije predlagali gradnjo novih študentskih domov in nasploh večjo pozornost študentski problematiki.

Vir: SDM

Mogoče vam bo všeč