Nekategorizirano

Komu bo pomagala država v 6. protikoronskem svežnju zakonov?

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci vlade predstavil ukrepe v novem protikoronskem paketu ukrepov, že šestem zapored. Kot najbolj pomembno novost je izpostavil ukrep, s katerim bodo omogočili delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Bolj prizadeta podjetja bodo upravičena tudi do višjega povračila, je pojasnil Počivalšek.

Kdo vse bo torej upravičen do povračila stroškov in do kdaj? Gospodarski minister je razložil, da bodo podjetja prejemala sredstva za pokritje fiksnih stroškov od 1. oktobra do konca leta, torej tri mesecev. Po njegovih navedbah bodo do njega upravičene tako pravne kot tudi fizične osebe, ki so bile registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega, samostojni podjetniki in družinski poslovodje. Pogoj za uveljavljanje povračila fiksnih stroškov je padec letnih prihodkov za vsaj 40 odstotkov. Znesek se bo izračunal na podlagi določenega odstotka prihodkov od prodaje v letu 2019. “Fiksni stroški so ocenjeni kot 10 odstotkov od prihodkov prodaje, kar mesečno znaša nekaj manj kot odstotek letnih prihodkov,” je dodal Počivalšek.

V PKP 6 pa je še ena novost za podjetja, ki imajo zaradi omejevanja stikov težave z izvajanjem skupščin in sej organov nadzora. Po Počivalškovih besedah jim bodo pomagali tako, da bodo omogočili virtualno izvajanje skupščin in sej s pomočjo elektronskih sredstev.

Ostali ukrepi za gospodarstvo so sicer bolj ali manj že poznani: 

subvencioniranje čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državna poroštva za bančne kredite. Obdobje za oddajo vlog za moratorij kreditov pri ministrstvu so podaljšali, podjetja bodo vlogo lahko podala 12 mesecev po preklicu epidemije.  Počivalšek je opomnil tudi, da lahko podjetja na podlagi prejšnjih ukrepov lahko zaprosijo za odlog obveznosti in izpolnijo pogoj, da lahko ukrepe koristijo le podjetja, ki imajo poravnane davčne in druge obveznosti.

Mogoče vam bo všeč