Nekategorizirano

Komisija za pravičnost in mir pri RKC v bran resnici in pravici

Tudi v Komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, ki jo vodi dr. Anton Stres, so v izjavi za javnost opozorili na nesprejemljivost poskusov zatiranja svobode izražanja, ki ga s pogromom nad novinarjem TV SLO dr. Jožetom Možino in predsednikom vladne komisije za povojna grobišča dr. Jožetom Dežmanom, uprizarja ZZB NOV in njen predsednik Tit Turnšek. Javni odziv slovenske RKC na reakcije, ki jih je sprožila vsebina oddaje Intervju na TV SLO, objavljamo v celoti.

Izjava Komisije Pravičnost in mir proti poskusom zatiranja svobode izražanja

Pogrom, ki ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) pod vodstvom svojega predsednika in ob podpori dveh znanih zgodovinarjev te dni uprizarja proti novinarju dr. Jožetu Možini in zgodovinarju dr. Jožetu Dežmanu ter tako izvaja politični pritisk na vodstvo javne RTV, ki bi morala biti v službi obveščenosti vseh državljanov in resnice, je nedopusten in postaja zaskrbljujoč. Med temeljne dolžnosti kristjana spada tudi podpora vsakomur, ki ga napadajo zaradi njegovega zavzemanja za resnico in pravico.

Pri tem Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci opozarja, da so zagovarjanje in obramba vsakega zločina ter teptanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pravno nedopustni in nemoralni; so moralno sodelovanje pri zločinu. Prav tako so nedopustni in nemoralni pritiski na vodstvo javne RTV, ki bi zaradi svojega mesta in funkcije morala biti ideološko nevtralna oziroma nepristranska, pluralna in odprta vsem ter zavezana strokovnosti in resnici.

Samostojna in demokratična država Slovenija ni zgrajena na komunistični ideologiji in revolucionarnem nasilju, kakor je bila Socialistična federativna republika Jugoslavija, ki je svojo utemeljujočo revolucijsko ideologijo branila z nenehnim in sistematičnim teptanjem človekovih pravic ter preganjanjem in diskriminacijo drugače mislečih. Republika Slovenija je utemeljena na demokraciji in spoštovanju človekovih pravic ter temeljnih svoboščin, med katerimi je kot ena izmed najosnovnejših tudi svoboda govora in izražanja idej. Zato omenjeni poskusi ZZB NOB niso samo nedopusten anahronizem, ampak predstavljajo napad na temelje naše demokratične ustavne ureditve. Komisija Pravičnost in mir jih odločno zavrača in pričakuje, da bo enako storila vsa slovenska demokratična javnost.

V Ljubljani, 3. avgusta 2018

 

Msgr. dr. Anton Stres
Predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

Mogoče vam bo všeč