komentator
EvropaKomentarPolitikaSlovenija

Komentar: Vladavina prava je ali ni, ne sme biti prilagojena!

Prvovrstno sprenevedanje pred očmi javnosti je bilo na kilometer vidno v oddaji Tarča. Ministrica za katerega ministrstva kupujejo prostore, pa vsej svoji dolžini je ostala »kratka« za podatek o tem da se je kupila in plačala stavba ter prenesla  na ministrstvo v enem samem dnevu. Iz 28.12.2023 do 29.12.2023. Ko tri četrtine relacij v državi delujejo v »leru«, le plačilo za stavbo je delovalo ekspresno. Izpelje se takrat ko vsem popustijo zavore. In se speljejo stvari nore.

In kako je bilo za videti?

Je bil  zasebnik,  ki je  kupil poslovno stavbo za 1.7 milijona €. Le  3 leta pozneje, vmes ni  bistvenih sprememb na trgu, to isto stavbo kupi za 7.7 mio €. Preplača za 6 mio ali 4.5x.  To je kot odvisniku, ki se predozira in še naprej živi. In dolgo-rasla Ministrica izjavi, da je to trg in da je vse ok.

 

V drugem primeru imamo zasebnika, ki je kupil   leta 1992 od zasebnika posestvo v Trenti za 45.000 takratnih DM. 13 let kasneje ga proda zasebnemu podjetju za 3x nakupne cene oz. 120.000 €. Vmes SLO stopi v EU, cene nepremičnin na trgu v tem delu države zrasejo za najmanj 4x.  V drugem primeru je trg ki deluje, v prvem pa pred vsemi kraja davkoplačevalskega denarja in zelo verjetno kasnejša redistribucija ali delitev plena in denarja davkoplačevalcev. V prvem primeru vse uredili vse in šele na to izvedeli da je baje poravnano. V tem času pa višek šestih milijonov bo že nekam »parkiran« . sodišče se bo zbudilo kasneje.

V drugem primeru ista sodna veja že 15 let preganja zasebnika, češ da je prodal predrago, izvaja sodno preiskavo, sprejema prazne obtožnice ter skupaj s tožilstvom zavlačuje postopek.  Klečeplazni in očrnevalski  mediji »seveda« napišejo nekaj 100 obtožujočih prispevkov. Ko isto stvar »operejo« v medijski mašini na sto različnih temperatur.

Ker niso mogli realizirati svoj »konstrukt« še nezakonito odvzamejo  licenco sodnemu cenilcu, ki ga določi preiskovalna sodnica sama in ki v nasprotju s “pričakovanji pričakovalcev« realno oceni vrednost posestva v času prodaje.

 

Je to vladavina prava ali vladavina ta pravih? Bomo videli!

Zalotena in slabo »informirana« ministrica Dominika Švarc Pipan, je poleg vsega »pristnega« začudenja, se najprej zahvali četrti veji oblasti, RTV hiši, posebej od takrat ko jo je sam PV razglasil za naravno  zaveznico vlade pri čiščenju politike in medijev od »janšizma«. Kljub skoraj da dveh identičnih dokumentov in prikazane razlike od 6. milijonov EUR, celo z podpisom istega cenilca o istem objektu in šest milijonski  razliki, pravijo če vse to drži da bodo preverili. Seveda je razlika prilagojena tako da se še  nekaj  »koritarjev« nahrani  z izdatno  evrsko porcijo. Če je to prilagojeno in prirejeno času vladavine »ta-pravih« jih ne bi smelo biti nikjer , še najmanj  v vladi ali blizu hišnih številk in poslopij kjer se zadržujejo osebe z pooblastili izvajanja oblasti. V kolikor se nič ne zgodi, se jih je treba znebiti z inštrumenti in postopki ki so na razpolago. Zelo kmalu,  če ne takoj!

Tako kot je tukaj, pri tej vladi  za tako malo časa že veliko uničenega in izničenega, ni bilo nikoli in nikdar do sedaj. Večje število koritarjev je pri koritu, prej se korita spraznijo. Potem ko se korita spraznijo in se «svinje« prerivajo  pri praznem koritu, se začne kanibalizem. To medsebojno žretje že daje sadove, le plačnik je vedno isti, narod oziroma volivci.

Zakaj in do kdaj? Do zavedanja svoje moči  in ne pohlevnosti!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa