Foto: PS SDS
EvropaPolitikaSlovenijaZdravje

Urgentno: «Slovenska demokratska stranka je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje v Odboru za zdravstvo”

V slovenskih medijih v zadnjem času  se odkrito poroča o stiskah v bolnišnicah. O število mrtvih zaradi Covida, odkar je na oblasti Robert Golob, je pisal tudi nekdanji direktor NIJZ dr. Milan Krek. “Odkar je na oblasti Golob, je za Covid vzel že 2000 življenj,” je strnil svoje misli  na spletnem portalu Portalplus.

Razkuževanje rok, nošenje zaščitnih mask, medosebna razdalja, zračenje prostorov, ostani doma ob znakih okužbe – preventivni ukrepi, ki so v času epidemije rešili številna življenja in mnoge obvarovali pred okužbo in hujšim potekom bolezni. Vendar pa, koliko, če sploh kaj, in kje, če sploh kje, lahko državljani danes še opazijo pozive in priporočila k preventivnim ukrepom? Tudi informacij o testiranjih ter pozivov in akcij k cepljenju praktično ni več. Čeprav  sem prav včeraj zasledil da v Žalcu izvajajo cepljenje proti gripi in COVID-19 brez poprejšnje najave.

Čeprav so Ministrstvo za zdravje v letu 2023 vodili kar trije predstavniki Gibanja Svobode, interventni zakon pa je nastal pod taktirko prvega ministra, to ne vpliva na zakone in njihovo izvrševanje. Za boj s covid-19 je bilo torej namenjeno veliko denarja, zato je javnost upravičena do pojasnil, kje in na kakšen način se v njihovih življenjih in pri zaščiti javnega zdravja pred covid-19 poznajo vsi ti vložki.

 Opozorilo SDS na “dolgotrajen covid”

Pri reševanju številnih nakopičenih izzivov v zdravstvu želijo v SDS opozoriti še na enega, ki je, kljub obljubam koalicije v predvolilnem času, ostal povsem spregledan in zanemarjen. Gre za številne državljane, ki se danes spopadajo z dolgim covidom. Pri  Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjujejo, da je bilo v letih 2020 in 2021 na svetu 145 milijonov novih primerov dolgega covida, 51 milijonov v letu 2020 in 94 milijonov v letu 2021. Relevantnih raziskav in podatkov za Slovenijo tudi tukaj ni. Informacijsko slepo črevo o dolgotrajnem COVID-19.

Predlagatelji nujne seje odbora so prepričani, da je zaradi različnih informacij o (ne)resnem stanju glede Covid-19, zaradi česar dobivajo številna vprašanja in pozive državljanov, dobrodošlo, da se opravi razprava in od pristojnih pridobi jasne odgovore na podlagi celovite statistike, ki je že bila vzpostavljena v času epidemije. Prepričani so, da je “čas, da Vlada Republike Slovenije zagotovi testiranja, zdravljenje in cepiva, hkrati pa javnost ažurno in celovito obvešča o stanju covid-19 v Sloveniji.” Nujno potrebno da vemo čim več o aktualnem stanju in na podlagi tega ravnamo še boj samozaščitno. O svojem zdravju in ogroženosti le tega državljani ne smemo »fehtati«, mar ne?

Vane T. Costa

Vir in foto:  pssds@vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa