Minister dr. Logar z zunanjo ministrico Islandije Gylfadóttir
EvropaPolitikaSlovenija

Minister dr. Logar na Münchenski varnostni konferenci. Več dvostranskih srečanj ob robu konference

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je med 18. in 20. februarjem 2022 udeležil Münchenske varnostne konference, ki so jo zaznamovale razprave o zaostrenih varnostnih razmerah v in okrog Ukrajine. Najvišji predstavniki držav in mednarodnih organizacij so bili enotni v podpori suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter v obsodbi ravnanja Ruske federacije, ki ogroža ukrajinsko, evropsko in mednarodno varnost.

V Münchnu zaključena 58. Münchenska varnostna konferenca foto: Munich Security Conference – Mueller

 

Udeleženci konference so na tematskih razpravah obravnavali tudi vrsto drugih globalnih izzivov, vključno s pandemijo, podnebnimi spremembami in trendi, ki ogrožajo demokracijo. Veliko pozornosti so namenili temam, povezanim z digitalizacijo in umetno inteligenco.

 

Minister dr. Logar je sodeloval v razpravi o prihodnjih odnosih in povezovanju Zahodnega Balkana in Evropske unije. Poudaril je, da ne smemo spregledati strateškega pomena tega odnosa, tako za EU kot za države v regiji. Pri tem je ključno čimprej razrešiti vprašanja, ki izhajajo iz preteklosti, a ovirajo bolj učinkovito in ambiciozno sodelovanje v prihodnje, vključno s procesom širitve Unije.

Minister dr. Logar z zunanjim ministrom Jordanije Safadijem. (foto MZZ)

V razpravi o izzivih, s katerimi se v digitalni dobi soočajo demokracija in človekove pravice, je minister dr. Logar poudaril, da mora biti tudi digitalna družba demokratična in varna, utemeljena na vladavini prava in človekovih pravicah. Evropski akt o digitalnih storitvah, ki je bil sprejet v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, je pomemben odraz skupnega evropskega pristopa do teh vprašanj. Po mnenju Slovenije mora hiter razvoj na področju umetne inteligence ostati odgovoren in osredotočen na človeka ter človekove pravice, tako glede pravice do zasebnosti in zaščite podatkov, kot tudi sovražnega govora, dezinformacij in kibernetskega kriminala.

 

Ob robu konference je minister dr. Logar med drugim opravil ločena srečanja z zunanjimi ministri iz Gruzije, Indije, Islandije, Jordanije, Mongolije in Somalije. V pogovorih so se osredotočili na krepitev bilateralnega sodelovanja in multilateralnega povezovanja. Izmenjali so tudi stališča o aktualnih razmerah v posameznih regijah in na globalni ravni.

 

Minister dr. Logar se je na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Münchnu srečal še s Slovenkami in Slovenci, ki živijo na Bavarskem in v Baden-Württembergu.

vir: MNZ&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa