izobraževanjekolumnaNekategoriziranoSlovenijaŽivljenje

kolumna Živeti delovno srečo – poletne vibracije

Za nami je že več kot leto trajajoče kovid obdobje, ki je v naša življenja prineslo precej izzivov in številne omejitve. Veliko nam jih je postavila zakonodaja, nič manj pa si jih nismo v naših glavah pridelali tudi sami. In četudi smo ves ta čas bolj ali manj uspešno lahko premikali meje v svojih glavah, vseh zunanjih žal ni šlo spregledati ali preskočiti. Pač pride tako leto. Čudno, zahtevno, drugačno. Z vsakim takim pa tudi veliko dobrega, če ga znamo in zmoremo videti. Poletni čas pa je že tradicionalno tako obdobje v letu, ko smo ljudje bolj pozitivno naravnani. Predvsem zato, ker več časa preživimo na prostem, več se gibamo, družimo in smejemo. Ali kot rečemo v svetu delovne sreče, soustvarjamo bolj pozitivno življenje skozi dobre, pristne odnose in povezani s ciljem, da se imamo skupaj lepo. Pozitivne poletne vibracije pa dviguje tudi pričakovanje daljših počitnic, ki so vedno super priložnost za odmik, počitek, povezovanje in premislek, kako naprej.

Sama se na te poletne vibracije tako prav zares »priklopim« tam nekje v zadnjem tednu junija. Takrat v mojem mestu zaživi festival, ki se za nekaj dni naseli tudi v mojem najljubšem prostoru v mestu,  v mestnem parku. Ker doma žal ne premorem zunanjega naravnega prostora, kjer bi lahko posedela in delala v zavetju naravne sence in pustila vetru, da mi kuštra lase, izkoristim priložnost in park postane moja občasna zunanja pisarna. Tam ostajam tudi po tem, ko festival zapre svoja vrata. V tej moji poletni rezidenci nastajajo najboljše ideje in načrti za naprej. Med delom, ki ga tako še z večjim veseljem opravljam, si vzamem tudi čas za odmor – kava, kosilo, razgibavanje in v kolikor je potrebno, tudi kratki dremež pod krošnjami (meditacija, poletna vročina in to). Velikokrat se mi kdo pridruži, večinoma zaradi dela, včasih pa tudi kdo kar tako. Takih delovnih dni se letos še posebej veselim, saj kljub temu, da sem tak uravnotežen introvert in imam zelo rada delo v samoti, tudi jaz kar precej pogrešam to človeško pristno off-line bližino, energijo in kemijo, ki med ljudmi steče, ko kamere niso prižgane.


*avtorica fotografije: Maja Lončar

V duhu letnega časa pa močno podležem tudi aktivnosti, za katero znanost od delovni sreči pravi, da je ena izmed tistih, ki nas tudi pri delu najbolj osrečuje – to je načrtovanje dopusta. Sicer sama, ne glede na letni čas, velikokrat pobrskam po potencialnih izletniških ali dopustniških destinacijah in si izbrane lokacije in morebitna prenočišča sproti označujem s srčkom in jih shranjujem, da so kasneje pri roki. Samo pritrdim lahko znanosti, da je to ustvarjanje pričakovanja res izjemen pospeševalec dobre volje in skorajda najbolj osrečujoč del procesa. Še sploh, kadar to veselje deliš s svojimi bližnjimi, tudi tistimi v delovnem življenju. Drugi del dopustniške sreče pa pride, ko na neko destinacijo prav zares prispem, izklopim delo in telefon in se priklopim na počitek, na meni ljube ljudi, vonj po morju in dobri hrani, na zibanje v viseči mreži, na dobro knjigo, rock ‘n’ roll, čričke in nočno zvezdnato nebo. In to je to.

*vir fotografije: canva.com

Zato dajte, izkoristite vse to sončno in pozitivno, kar poletje pred nami ponuja in zaenkrat še dovoljuje. Stopite ven, pojdite sami ali z ekipo na delovni sestanek ali na kratko druženje v naravo, povežite se skozi pozitivne poletne zgodbe in doživetja. Ker zares velja, da najboljše nastaja v spočitih glavah, se vmes res pošteno odklopite. Tako, po svoji meri. Namesto obsesivnega fotografiranja in objavljanja na vsa možna omrežja pa raje sedite na kavo, ujemite svoj srčni trenutek vase in na roko napišite nekomu kartico z lepimi pozdravi. Obema boste polepšali in podaljšali poletje.

Avtorica prispevka: Maja Lončar, ambasadorka delovne sreče, Paleta znanj

*******************************************************************************

Petra Božič Blagajac in Maja Lončar sva svetovalki za soustvarjanje pozitivnih organizacijskih kultur in prvi mednarodno certificirani managerki delovne sreče v Sloveniji. Programe nadgradnje organizacijskih kultur in izobraževanja izvajava na osnovi najinih več kot 20-letnih izkušenj s področja komuniciranja, upravljanja rasti in razvoja ljudi ter organizacij. Sva članici globalne mreže za delovno srečo Woohoo Unlimited in ustanoviteljici slovenske Akademije za managerje delovne sreče. Sva tudi so-ustvarjalki in govorki na Global Online Happiness at Work Summit, gostujoči predavateljici na DOBA Fakulteti, Fakulteti za komercialne in poslovne vede, na Culture Management Academy v Beogradu in poljski ter angleški Akademiji za managerje delovne sreče. Prav tako sva avtorici številnih strokovnih člankov.

V Paleti znanj verjamemo, da lahko samo podjetja, ki so usmerjena na človeka, trajnostno uspevajo, se razvijajo in rastejo ter da so posledično bolj produktivna in uspešnejša. Naše poslanstvo je, da dvigujemo zavedanje o pomenu in koristih delovne sreče ter soustvarjamo srečne in pozitivne organizacijske kulture. To dosegamo s tem, da usmerjeno in strateško podpiramo zaposlovalce in zaposlene pri ustvarjanju srečnih in spodbudnih delovnih okolij; s povezovanjem raznolikega znanja s področij managementa, upravljanja človeškega kapitala, komuniciranja, mentoriranja in izobraževanja na delavnicah, predavanjih in v celostnih programih nadgradnje organizacijske kulture.

Več o nas lahko izveste na naši spletni strani, na Facebook strani, LinkedIn ter Instagram profilu.

Kontakt:

e-naslov: [email protected]

 

Mogoče vam bo všeč