GospodarstvoSlovenijaVeč

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 02.07.2021

Letošnje prvo polletje je eno izmed najdonosnejših polletij v zadnjih 20 letih. Na drugi strani pa v mnogih evropskih državah banke za visoka stanja na računih fizičnih oseb zaračunavajo visoke letne ležarine. Enako velja tudi na slovenskem trgu. Z večjim deležem cepljenega prebivalstva pričakujemo poskok pri rasi maloprodaje v prihodnjih mesecih. To pa pomeni, da zaradi tega (ob ležarinah) v poletnih in jesenskih mesecih pričakujemo še povišanje inflacije, h kateri prispevajo tudi podražitve surovin na svetovnem trgu.

Za nami je prva polovica 2021, katero si bomo v Evropi zapomnili predvsem po tretjem koronskem valu. Ameriški delniški indeks S&P500 je v prvem polletju pridelal 18-odstoni donos, nemški DAX je zabeležil 13-odstotni donos, ameriški indeks preženo tehnoloških podjetij NASDAQ je pridobil 16-odstokov, medtem ko se je domači SBITOP indeks s 25-odstonim donosom odrezal še bolje (donosnosti indeksov so merjene v evrih). Kljub višji rasti domačega indeksa, domače delniške naložbe, kot so Krka, Cinkarna Celje, NLB, Zavarovalna skupina Sava, Triglav Petrol in Telekom ostajajo, glede na uspešno poslovanje in ceno delnic na trgu, zelo zanimive naložbe.

Globalni delniški trgi zdaj beležijo peto zaporedno četrtletje rasti na krilih širjenja cepljena in odpiranja gospodarstev v čemur v svetu vodijo ZDA. Zato ne čudi nedavna krepitev dolarja, h kateri je odločilno prispeval »delni preobrat« pri sporočilih s strani FED, ki zdaj za leto 2023 napoveduje prve dvige obrestnih mer. Tečaj EURUSD je tako v letošnje prvem polletju znižal za 2,8 odstotka. Cene zlata so upadle za dobrih 6 odstotkov, medtem ko so cene WTI in Brent nafte zaradi odločitev OPEC+ in povrnitve povpraševanja letos v dolarjih pridobile že 56 oziroma 47 odstotkov. Cene aluminija in bakra so se povišale za 27 oziroma 21 odstotkov, cene železove rude pa za 26 odstotkov. Lahko sicer omenimo, da so se rasti mnogih surovin v mesecu maju začele umirjati ali celo nazadovati, a kljub temu, lahko pričakujemo njihov prispevek h inflaciji ob pričakovani povrniti povpraševanja v naslednjih nekaj mesecih.

Potrošniki bodo v drugi polovici leta začeli porabljati svoje, zdaj že višje prihranke in več bo kreditiranja gospodinjstev. To pa bo ob nadaljevanju stimulativnih denarnih politik ugodno učinkovalo na delniške tečaje podjetij v drugi polovici leta. Ne nazadnje bo pri številnih evropskih državah rast proizvodnje kmalu dopolnjena še s povečanjem potrošnje v storitvenem sektorju. Potrošnja gospodinjstev v območju evra se bo vrnila in bo eden ključnih pospeševalcev okrevanja v drugi polovici letošnjega leta tako doma kot na splošno v območju evra. Glede na relativno podcenjenost domačega trga lahko pričakujemo ugodno »klimo« tudi na domačem delniškem trgu.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

vir: ilirika.si

Mogoče vam bo všeč