Nekategorizirano

Ko slovenski MSM mediji po nareku globoke države “bildajo” Tanjo Fajon, eno najbolj lenih evropskih poslank

Minulo soboto je predsednik ZDA Donald Trump na svojem twiter profilu zapisal, da so lažne novice  in slabo novinarstvo krive za odpust okrog 1000 novinarjev v zadnjem času. Samo v zadnjem  tednu je Trumpu nenaklonjeni medij “BuzzFeed” odpustil 220 sodelavcev oz. 15% vseh, do Trumpa prav tako kritični “Huffington Post” pa 20 novinarjev. Trump je od samega začetka svoje predvolilne kampanje ostro kritiziral tako imenovane osrednje oziroma dominantne medije v ZDA zaradi neobjektivnosti in negativističnega poročanja. Kaznovali so jih bralci, ki so zaradi poplave fake news tem medijem obrnili hrbet, saj ljudje hočejo izvedeti resnico. Sicer pa je »prodaja protiameriških pravljic,« ki se je izdatno gredo tudi slovenski dominantni mediji,  pred enim mesecem na sramotilni steber nemške in svetovne javnosti pribila hamburški tedni Spiegel, ki tako kot slovenski mediji goji izrazito protiameriško oziroma protitrumpovsko politiko.

Tako je v ZDA. V Sloveniji je zgodba obrnjena na glavo. V državi na sončni strani Alp cveti je manija lažnih novic oziroma fake news dosegla neslutene razsežnosti v osrednjih oziroma dominantnih medijih, in to v državnih RTV Slo, Planet TV in Siol.net, pa tudi v zasebni lasti tajkunov omrežja F 21. Pri vsem tem pa je najbolj žalostno, da jim bralci, poslušalci in gledalci preprosto nasedejo in fake news »kupujejo« kot sveže žemljice. Enak recept uporabljajo tudi agencije za »umerjanje« javnega mnenja, ki jih seveda fake news mediji z veseljem pograbijo in z njimi pitajo slovensko občestvo.

Seveda ne gre za naključje, kajti vse ima svoje razloge. Po eni strani s histeričnim poročanjem o minornih, nepomembnih zadevah bralcem, poslušalcem in gledalcem preusmerjajo pozornost od bistveno usodnejših zadev, po drugi strani pa z rezultati »fake« anket javnega mnenja vplivajo na podzavest ljudi o tem, kdo je najbolj všečen, najbolj popularen, kdo ima »kakor« največjo podporo med volivci. Vse to je en velik »fake,« s katerim že druga generacija »globoke udbomafijske države,« ki jo pooseblja Kučanov Forum 21,  v celoti obvladuje Slovenijo in Slovence.

Eho Ilove gore še danes odmeva, še vedno po 29 letih ni iz zgodovinskega spomina zbrisan preteči stavek zadnjega partijskega šefa Milana Kučana, da so »nocoj dovoljene sanje, jutri je nov dan!« Nov dan je prišel z afero Depala vas, s Kučanovim »lovopustom«, ko je v Novi Gorici dejal, da je za obračun s političnimi nasprotniki dovoljeno vse, od diskreditacije do likvidacije, po potrebi tudi fizične! Še vedno odmeva »veliki pok iz Finske,« še vedno odmeva njegova Ilova gora s sovražnim govorom, njegovo zadnje sporočilo pa je  namenjeno letošnjim evropskim volitvam, v katerem si je dovolil klasično politično agitacijo za kandidate levice.  Kajti, »en del evropskih poslancev raje uveljavlja interese svoje strankarske grupacije, ki pa so dostikrat v opreki z našimi vitalnimi interesi!« S tem je Kučan slovenske javnosti poslal jasno sporočilo koga naj voli. Da je njegov favorit Tanja Fajon in imena na listi Židanove SD, ni nobena skrivnost.

Seveda so osrednji in dominantni mediji, da o agencijah za umerjanje javnega mnenja ne izgubljam besed, pohiteli z objavo prispevkov o Tanji Fajon, v katerih sta se cedila med in mleko. In ker so za dosego cilja dovoljena vsa sredstva, kar so Kardelj, Kidrič in Maček tudi dosledno uresničevali z likvidacijami, so se slovenski osrednji mediji z vsemi štirimi oklenili izsledkov spletne strani MEPranking, ki naj bi merila in ocenjevala delo evropskih poslancev. Vesoljni Sloveniji so z velikim veseljem prenesli »veselo novico,« da je evropska poslanka Tanja Fajon iz Židanove SD edina, ki pravzaprav opravlja svoje poslanstvo v Evropskem parlamentu, in da je vsaj za en razred boljša od drugih poslancev iz Slovenije. Ker tako pravi statistika MEPrankinga, so zatrjevali v tej fake news novici. Dejstvo pa je, da statistika, kakršna koli že je – dobra ali slaba –, v nobenem primeru ne pove ničesar o dosežkih, vsebini in uspešnosti poslanca. Hudo sporni pa so statistični izsledki MEPrankinga, ki ima že od nastanka velike težave, ko gre za realno uvrščanje in ponderiranje aktivnosti, ki jih evropski poslanci opravljajo. Po pisanju Nova24TV so v preteklem mandatu merili le surovo statistiko, pri tem pa niso razlikovali med vrednostjo različnih atributov (poslanskimi aktivnostmi), ki jih algoritem uporablja za izračun “produktivnosti” poslanca – število vloženih amandmajev, vprašanj Evropski komisiji, govorov, poročil, mnenj, obrazložitev glasovanj ipd. Ker so se številni evropski poslanci nad tem pritoževali, so na MEPrankingu prvič spremenili algoritem in začeli statistiko “uteževati” oziroma ponderirati glede na pomembnost posamezne aktivnosti. Ta sistem je bil po vsej verjetnosti še najbolj realen, bil pa je najbrž manj pravičen do predsednikov poslanskih skupin in predsednika parlamenta, saj se običajno le-ti zaradi narave svojega dela (vodenje inštitucije oziroma poslanske skupine) ne ukvarjajo prav veliko z amandmiranjem ali pisanjem poročil.

Prenovljeni algoritem je MEPranking uporabljal vse do leta 2018. Po treh letih mandata je bila uradna uvrstitev slovenskih evropskih poslancev na lestvici MEPrankinga naslednja: med 751 evropskimi poslanci je Patricija Šulin zasedla 36. mesto, Igor Šoltes 49. mesto, Ivo Vajgl 73. mesto, Milan Zver 113. mesto, Romana Tomc, 174. mesto, Franc Bogovič, 321. mesto, Tanja Fajon, 476. mesto in Alojz Peterle 590. mesto.

Lani je MEPranking drastično spremenil svoje ponderiranje in s tem vstopil v nevarno polje subjektivnega ocenjevanja, kjer dejanska statistika aktivnosti poslancev ne šteje prav veliko, včasih pa ne šteje prav nič. V ocenjevanje so vključili pojavljanje na družbenih omrežjih, “pomembnost” posameznega poročila, amandmaja, funkcije, ki jih zasedajo itn.  Zgrešenost tega sistema se zelo jasno pokaže pri uvrstitvi Guya Verhofstadta, predsednika poslanske skupine liberalcev. Verhofstadta MEPranking uvršča na 5. mesto najbolj produktivnih poslancev, čeprav je statistično uvrščen šele na 673. mesto.

Vrnimo se k Tanji Fajon. Kako nekredibilen je nov sistem ponderiranja izpričuje primerjava  dveh poslancev: Tanje Fajon in Milana Zvera. Poslanka Fajonova je zaradi svoje funkcije podpredsednice poslanske skupine S&D z repa seznama (476. mesto) s spremembo algoritma v enem dnevu skočila med 50 “najbolj produktivnih poslank in poslancev”, dr. Milan Zver pa je padel z 82. mesta na 513. mesto, čeprav statistično beleži boljšo statistiko v kar štirih od sedmih atributov/aktivnosti, ki jih za svojo oceno meri MEPranking.

Takšnih drastičnih sprememb si ne bi smelo dovoliti nobeno resno analitično orodje. Sistem, ki naj bi meril aktivnost in produktivnost poslancev, ki obenem dovoljuje, da se poslanec brez merljive statistike ali pa z minimalno aktivnostjo uvrsti med 10 “najbolj aktivnih”, je zagotovo vsaj nekredibilen, če ne povsem nemerodajen. Slovenski dominantni mediji in enodnevni “eksperti” se seveda požvižgajo na ta dejstva in ob subjektivni oceni ne dodajo tudi statistične ocene dela poslancev, ki jo MEPranking zelo dobro pokaže. Zato spodaj podajamo še rangiranje slovenskih poslancev glede na njihovo statistiko, kot jo izmeri MEPranking.EU na dan 27. januar 2019:

Rangiranje MEPrankinga naših dominantnih medijev ni zanimalo vse do zdaj, ko so v algoritme drastično posegli in na prvo mesto neupravičeno postavili Tanjo Fajon. Dejanska statistika prikaže povsem drugo sliko od te, ki vam jo zadnje dni – in najbrž še do volitev – prodajajo slovenski mediji.

Bo tako kot v ZDA sledila kazen za fakr medije in njihove fake novinarje?!

Boris Cipot, vir Nova24TV 

Mogoče vam bo všeč