Nekategorizirano

Ko se globoka država odloči, da bo Saša Arsenovič postal župan Maribora, se temu ukloni tudi ustavno sodišče

Nič ni naključno, bi lahko dejali za predvolilno dogajanje v Mariboru, kjer se bo za županski položaj borilo kar 18 kandidatov in kandidatk. Verjetno ni naključje, da je tolikšnemu številu županskih kandidatov botrovala napoved kandidature nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki so ga konec leta 2012 zrušili jogurtno-granitni mitingi resnice v režiji globoke države, da se znova poteguje za županski položaj.

Tudi kandidatura mariborskega podjetnika Saše Arsenovića, ki se rad pohvali, da prijateljuje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ni naključje. Kar nekaj parov ušes je slišalo, kako je svojemu prijatelju razlagal, da se je za kandidaturo za mariborskega župana odločil, ker želi preprečiti zmago Franca Kanglerja. Sprva je nameraval kandidirati s podpisi volivcev, v zadnjem hipu pa se je ob njegovem imenu in priimku pojavila stranka SMC  Mira Cerarja. Arsenovič je podpisnikom podpore za kandidaturo obljubljal zastonjski golaž in kavo, kar je tudi pravna stroka ocenila kot volilno korupcijo. Prof. dr. Jurij Toplak redni profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti v Mariboru: “Ponujanje hrane golaža, kavice samo po sebi ni kršitev. Kršitev pa je, če to ponujaš V ZAMENO za nekaj. Temu pa se reče volilna korupcija. Takšni podpisi nebi bili veljavni,” je dejal Toplak. 

Če je Arsenovičev način zbiranja podpisov podpore pri volivcih za pravno stroko volilna korupcija, pa to ne velja za mariborsko volilno komisijo, Upravno sodišče, konec koncev tudi za Ustavno sodišče. Kako drugače razumeti dejstvo, da je mariborska volilna komisija kar dvakrat zavrnila ugovor  Liste novinarja Bojana Požarja zoper kandidaturo Saše Arsenoviča za župana in njegove liste za mestni svet. V prvem primeru zaradi suma o politični korupciji, ki si jo je s zastonj kavicami in golažem privoščil Saša Arsenović, v drugem primeru pa zaradi več kot očitnih dvomov, da je stranka SMC Arsenovića za županskega  kandidata imenovala v skladu z zakonom o volitvah. Naključij še ni konec, kajti v obeh primerih je Upravno sodišče po hitrem postopku zavrnilo pritožbo Liste novinarja Bojana Požarja na odločitev mariborske volilne komisije. 

»Zadeva je šla kasneje tudi na upravno sodišče, ki je potrdilo vse, kar je rekla mestna volilna komisija in zadeva se je potem tudi preselila na ustavno sodišče, ki se je 24. oktobra odločilo, da obeh mojih pritožb ne bo sprejelo v obravnavo. So pa dali pobudo, da se na podlagi teh mojih pritožb naredi postopek za oceno ustavnosti zakona o volitvah, kar pa so prestavili na obdobje po volitvah,” je na današnji tiskovni konferenci povedal Bojan Požar. Da tudi odločitev tričlanskega senata ustavnega sodišča, ki je 24. oktobra zavrnilo obravnavo njegove pritožbe, ni bilo naključje, je dejal Bojan Požar. Postregel je z imeni senata trej ustavnih sodnikov, ki so sprejeli takšno odločitev: Jadranka Sovdat se poslavlja od US, želi postati varuhinja človekovih pravic, zato potrebuje podporo Cerarjeve SMC. Ustavna Špelca Mežnar je družinska prijateljica Mira Cerarja, Matej Acceto pa je spisal predvolilni program SMC. “Kako bi lahko ta trojica, ki je neposredno povezana s SMC,  sprejela drugačen sklep,” se je vprašal Bojan Požar. Napovedal je ustavno pritožbo, pri čemer upa, da o njej ne bo odločal senat prej omenjene trojice ustavnih sodnikov.

Mogoče vam bo všeč