Nekategorizirano

Ko nacionalna RTV v oddaji Tarča sproducira afero “seznamov smrti” v domovih za ostarele

Kovid 19 še ni pomahal z nobenim » repkom,« se že pripravljajo inkvizicijski procesi, javno »giljotiniranje« celotnega slovenskega zdravstva. Z vso »vnemo” so se po agitpropovsko, z udarnimi »tarčami,« za kar bi jim zavidala nekoč bila razvpita NKVD, udarno  lotili zdravnikov, ker so zmagovalci “vojne” z epidemijo koronavirusa, in ker je to uspelo »nepravim,« ki niso po okusu globoke države.

Deklina rojena v Velikem Osolniku, blizu kraja je končal svoje življenje Jože Smole, je postala slavna voditeljica Tarče in »žanje« uspehe z naročenimi že prej »ubitimi« tarčami. In sedaj »žari« v tej propagandistični vlogi,  pijana od slave v vlogi medijske eksekutorke. 

Le kam pridemo, če se bo nadaljevala takšna medijska obravnava in poenostavljanje dela zdravnikov, ki so se na višku epidemije cele dneve do izčrpanosti borili na prvi frontni črti v DSO in ob tem zbolevali tudi sami.  Ob drugem valu Covid 19 jih v domove ostarelih več ne bodo dobili. Nadomestnih ne bo. Ali so tudi to »preštudirali« na RTV Slovenija. Bodo v duhu internacionalizma, zdravniški kader  naročili iz »bratskih» televizij, pardon držav, ki slovijo po  zelo uspešnem reševanju KOVID 19 krize? Ali morda to ve »poveljujoča«  prvi glas  in najbolj glasna Erika Žnidaršič?

Zato so tudi v SB Celje podali izjavo v zvezi z obravnavo pacientov, ki so oboleli za novim korona-virusom v kateri strokovni direktor Franc Vindišar opisuje postopke in način in obravnavo pacientov pozitivnih na COVID 19 in tudi tistih, ki so prišli iz DSO Šmarje pri Jelšah.

 

Kot navaja so  z  hospitalizacijo COVID19 pacientov v Splošni bolnišnici Celje pričeli 24. marca 2020. Do 7. maja, ko so iz bolnišnice odpustili zadnjega pacienta s COVID19, so bolnišnično zdravili 54 pacientov s COVID19, od tega jih je bilo 27 iz DSO. 11 pacientov s COVID19 je potrebovalo obravnavo na Oddelku za intenzivno interno medicino. Vsi pacienti, ki so bili sprejeti v to enoto, so potrebovali ventilator za invazivno in neinvazivno ventilacijo. Med vsemi pacienti je bilo 36 pacientov starih 66 ali več let. Na zdravljenje v bolnišnico so bili sprejeti vsi pacienti, pri katerih je obstajala indikacija za hospitalno zdravljenje.

 

V obravnavo oskrbovancev v Domu starejših občanov (DSO) Šmarje pri Jelšah se je Splošna bolnišnica Celje vključila 21. marca. Takrat so bili obveščeni o naraščajočem številu okuženih oskrbovancev doma in zaposlenih v domu. Sočasno je hitro naraščalo število okuženih prebivalcev kraja in okolice, od koder je virus tudi prišel v DSO. Celjska  bolnišnica je v DSO takoj napotila t.i. interventno skupino, v kateri so bili zdravniki in medicinske sestre. Ti so prve dni pomagali pri oskrbi in pri edukaciji zaposlenih o postopkih za obvladovanje okužbe v domu in preprečevanje njenega širjenja.

 

Potem, ko je se je okužba v Šmarju pri Jelšah nezadržno širila, je naša bolnišnica po sklepu Bolnišnične poveljniške skupine v DSO napotila konziljarno ekipo zdravnikov, ki je opravila pregled vseh oskrbovancev (takrat okoli 190) in izdelala zdravniško oceno o napredovalosti kroničnih bolezni pacientov. Gre za nezavezujoče mnenje, ki je lahko v pomoč zdravnikom, ki pacienta obravnavajo v primeru nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja in v tem času nimajo dostopa do vse zdravstvene dokumentacije pacienta.

Franc Vindišar SB Celje: V Splošni bolnišnici Celje smo v mesecu in pol v bolnišnico sprejeli vse oskrbovance DSO, ki so jih k nam napotili napotni zdravniki.       

 

Ekipe Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb, skupaj z glavno infektologinjo osebno v DSO  so  izvajale izobraževanja glede pravilne rabe osebne varovalne opreme, kot tudi ostalih ukrepov preprečevanja okužb v DSO Šmarje pri Jelšah. Izdelali smo tudi akcijski načrt za izboljšanje epidemiološke situacije v domu in ga skupaj z drugimi deležniki pomagali izvesti. Rezultat teh aktivnosti je bila omejitev naraščanja okužb v domu. Skoraj 70% vseh dokazano okuženih oskrbovancev v DSO Šmarje pri Jelšah je okužbo prebolelo v domu. 

Novinarsko zgodbo so, tako kot je v navadi in zagotovo z škodljivim namenom,  zagrabili nekateri opozicijski politiki, s čimer je postala tudi del aktualnega političnega boja, v namene katerega so skovali izraz “seznami smrti”. Kvečjemu, vsaj po moji oceni, ti novinarji in opozicijski politiki so se sami uvrstili na seznam  tistih ne kredibilnih in ne verodostojnih v javnem življenju, na katere se bodo, če se smejo ali ne bi smeli zanašati državljani. Upajmo da se bo javnost izluščila kaj iz tega.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč