Nekategorizirano

Ko je pred 27 leti zadišalo po slovenski vojski

V spominskem parku MSNZ v Kočevski Reki je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve  VSO pripravilo prireditev pod naslovom ‘Prihodnost pripada pogumnim,” ponazoritvijo postroja, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski. Na današnji dan bo 27 let od prvega postroja, ko je v največji tajnosti potekala priprava za ustanovitev slovenske vojske, čigar zametki so se začeli prav tukaj na tem prostoru, kjer je včeraj potekala ponazoritev postroja. Spomin na ta dogodek, ki je neprecenljivega pomena za novo slovensko državo, mora biti in ostati živ, zato ga je potrebno negovati in ohranjati.

Pozdravni nagovor je imel Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO, ki je med  drugim omenil, da ne glede na okoliščine, v katerih potekajo »naši postroji v čast na izjemen dogodek izpred 27 leti, moramo pri tem vztrajati, ker je to naša dolžnost, da ne dovolimo da to pade  v pozabo ali se ne razvodeni.«

Slavnostni govornik   je  bil  prof. dr. Tomaž Kladnik, polkovnik Slovenske vojske. Posebej je poudaril pomen Slovesnosti in prireditev, povezane s tradicijo negovanja spomina na MSNZ,  iz katere je kasneje zrasla Slovenska vojska. »To moramo početi trajno in vztrajno,  da dokažemo resnični pomen za nastanek Slovenske obrambne sile, ki se ji reče Slovenska vojska. S tem dokažemo, da negujemo spomin na dneve ko se je začela Slovenija osamosvajati in se tudi osamosvojila. Tisti  pa ki negujejo in zagovarjajo neko drugo TO,  zagovarjajo  silo, ki je bila lokalna podpornica nekdanje armade in s tem tudi spomin na totalitarni režim, ki nam je  vladal in bdel nad nami  brez naše privolitve.«

Spominski postroj je spremljal tudi kulturni program, kateremu so pečat dali dramski igralec in velik domoljub, Roman Končar ter trobilni kvintet orkestra Slovenske vojske.

Na prireditvi so bili prisotni tudi:  generalmajor Andrej Osterman, načelnik generalštaba Slovenske vojske, nekateri član-poslanci  prvega sklica  skupščine  samostojne Slovenije, kakor tudi Janez Janša,  prvi obrambni minister Slovenske vojske.

Tekst in foto Vane K.Tegov

Mogoče vam bo všeč