izobraževanjeKmetijstvopredsedovanje Svetu EU - SLO 2021SlovenijaVeč

Kmetijski ministri o krepitvi dialoga med podeželjem in mesti

V Sloveniji se bodo 6. in 7. septembra 2021 sestali evropski ministri za kmetijstvo. Glavna tema neformalnega srečanja bo krepitev dialoga med urbanimi in ruralnimi območji.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek

Minister dr. Jože Podgoršek je ob tem poudaril»Z dolgoročno vizijo za podeželska območja do leta 2040 in podpornimi orodji, kot sta pakt za podeželje ter akcijski načrt za podeželje, želimo obrniti negativne trende, ki vplivajo na ruralna območja. Med temi so depopulacija, staranje prebivalstva ter manjša privlačnost območij kot prostora za življenje in delo zaradi slabšanja infrastrukture, povezljivosti in drugo.«

Prvi dan srečanja si bodo ministri na terenu ogledali primere dobre prakse povezovanja urbanih in ruralnih območij. Obiskali bodo zavod Grm. Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija je ena od petih enot vzgojno-izobraževalnega zavoda Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Imajo tudi šolsko posestvo  in laboratoriji, kjer dijaki opravljajo praktični del izobraževanja, raziskujejo in opravljajo različne vaje s področja sadjarstva, vinogradništva, živinoreje idr. Sledil bo ogled Evrosada. Gre za vodilnega slovenskega pridelovalca sadja, ki v sodelovanju z naravo prideluje jabolka, hruške, breskve in jagode najvišje kakovosti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995, pridelava sadja pa poteka na skoraj 600 ha kmetijskih površin.

Drugi dan srečanja, na katerem bo prisoten komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, bo namenjen razpravi o krepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji. Ministri bodo na Brdu pri Kranju govorili o vlogi podeželja v družbi in o izzivih, s katerimi se podeželje v tem procesu spoprijema. Razpravljali bodo o trendih, ki bodo v prihodnje opredeljevali podeželje, ter izmenjali mnenja o tem, kako posamezne države članice vidijo sobivanje med mestom in podeželjem ter kako rešujejo ključne izzive sobivanja. In, ne nazadnje, razprava bo tekla tudi o politikah, ki naj v prihodnje obravnavajo razlike in razkorak med ruralnim in urbanim, pri čemer bo pomembna vloga nove skupne kmetijske politike (SKP), iskali pa bodo tudi morebitne sinergije z drugimi (zlasti evropskimi) politikami in mehanizmi.

Ob zaključku srečanja bo 7. septembra ob 13.00 novinarska konferenca, na kateri bosta sodelovala minister Podgoršek in komisar Wojciechowski.

 

vir: https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/sl/novice/kmetijski-ministri-o-krepitvi-dialoga-med-podezeljem-in-mesti/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Kmetijski+ministri+o+krepitvi+dialoga+med+pode%u017eeljem+in+mesti

 

Mogoče vam bo všeč