Nekategorizirano

Kmetijska politika Cerarjeve vlade je v celoti padla na izpitu

Strokovni svet za kmetijstvo pri največji opozicijski stranki SDS je izredno ostro ocenil zadnji “dosežek” vlade Mira Cerarja na kmetijskem področju.

“Pravo luč do kmetijstva, do rodovitne kmetijske zemlje in do slovenskih potrošnikov je vlada Mira Cerarja pokazala, ko je sprejela in podprla projekt MAGNA. Nič ne pomaga sedanje leporečenje in hvalisanje ter trkanje po lastnih prsih. Resnica je žal drugačna. Za to trditev lahko navedemo več razlogov.

Prvič: žrtvovali so najbolj rodovitno kmetijsko zemljo in investitorjem iz tujine dodali – »podarili« še dodatnih skoraj 20 milijonov Evrov. V državi, iz katere prihaja podjetje Magna, lastna politika ni dovolila spremembe namembnosti tako velikega najboljšega kmetijskega zemljišča v neposredni bližini matičnega podjetja. Sosednji državi še na misel ni padlo, da bi lahko njihovo podjetje Magna gradilo na najboljšem kmetijskem zemljišču.

Drugič: na naše ozemlje smo sprejeli najbolj umazan in okoljsko sporen del avtomobilske industrije, za katero investitor ni dobil okoljskega dovoljenja v lastni državi. Žal moramo reči, da gre za čisto prostituiranje naše vladajoče politične elite pod pretvezo novih delovnih mest.

Tretjič: če bi že dovolili takšno gradnjo v Sloveniji, potem bi objekt bilo potrebno umestiti v že obstoječe industrijske cone, ki več ali manj samevajo in kjer že obstaja potrebna infrastruktura. To velja tudi za območje Maribora.

Četrtič: Ekonomisti so že zdavnaj ugotovili, da bi investicija države v višini skoraj 20 milijonov Evrov, ki smo jo podarili investitorju Magne, na 100 ha kmetijske površine na istem zemljišču zagotovila več delovnih mest, kot jih sedaj ponuja Magna.

Gre torej za popolni poraz kmetijske politike Slovenije v navedenem obdobju in nobena lepa fotografija izpred palače Združenih narodov ali obljube o poslovnem sodelovanju z veliko in oddaljeno Kitajsko ne morejo prekriti te moralne, gospodarske in okoljske sramote tistih, ki so odločali v imenu kapitala in ne v imenu ljudi.”

Mogoče vam bo všeč